Първи случай на атипична пневмония у нас

Има първи вероятен случай на атипична пневмония в България, съобщи министърът на здравеопазването Божидар Финков.

Става дума за 33-годишен пациент, който на 16 април е пристигнал в България след продължителен престой в Торонто, Канада, където вече са регистрирани 19 смъртни случая вследствие на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС).

Точната диагнозата обаче не може да бъде установена в България и пробите ще бъдат изпратени за изследване Световната здравна организация (СЗО).

На 19 април у пациента се появили признаци на респираторно заболяване - температура, отпадналост, кашлица. В момента се намира на лечение в Инфекциозна болница. Има признаци на пневмония, прилага се необходимото лечение и състоянието му е добро. Провежда се подробно епидемиологично проучване, съобщи пресцентърът на здравното министерство.

Брой на смъртните случаи:

Китай: 110
Хонконг: 109
Сингапур: 17
Канада: 16
Виетнам: 5
Тайланд: 2
Малайзия: 2
Филипини: 1
Източник: СЗО, по данни на местните здравни власти

Ведомството е информирало тази сутрин СЗО за този случай като вероятен за тежък остър респираторен синдром. Това е първият случай в страната, който отговаря на приетите от СЗО критерии за заболяването.

Шефът на епидемиологичния отдел в здравното министерство д-р Ангел Кунчев заяви, че в България все още няма необходимите за такова изследване тестове. Те бяха открити съвсем скоро, обясни той и отказа да прогнозира кога ще има точен отговор за диагнозата.

Нямаме възможност да организираме диагностицирането, затова робите ще бъдат изпратени за изследване в една от лабораториите на СЗО, уточни Кунчев.

В момента се наблюдават всички, които са имали контакт с болния. По клинична картина случаят е само съмнителен -пациентът е развил пневмония, но няма висока температура, обясни министър Финков.

Заради пристигането му от рисков район обаче е обявен за вероятен случай на атипична пневмония.

По думите на Финков пациентът има поне 50 на сто шансове да не се потвърди диагнозата остър респираторен синдром.

В Европа няма случай на заразяване на човек от вече болен пациент, успокои министърът. Бронхопневмонията е най-честото инфекциозно заболяване след грипа и клиничната картина е известна на лекарите.

На въпрос дали министърът съветва да бъдат използвани маски на обществени места, той отговори, че тяхната ефикасност е ограничена. По-скоро хората трябва да спазват строга лична хигиена.

Вчера д-р Кунчев предвиди, че рано или късно и в България ще се появи атипичната пневмония. Той се аргументира с разрастването на епидемията в световен мащаб.

Преди два дни бе съобщено за регистриран случай на ТОРС в Румъния.

Българското външно министерство вчера предупреди да не се пътува до Китай, Хонконг, Тайван и Сингапур. Световната здравна организация включи и Торонто към "черния списък" на местата, където не е препоръчително да се пътува.

Външният министър Соломон Паси съобщи, че заради риска от атипична пневмония е издал нареждане за частично изтегляне на състава на българското посолство в Пекин.

Той води консултации за нуждата от подобни мерки спрямо мисията ни в Канада, но решение за подобни действия все още не е взето.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?