Първи случаи на повторно заразени с новия коронавирус

Преболедували Covid-19 в Хонконг, Холандия и Белгия са положителни за нов щам на вируса

Първи случаи на повторно заразени с новия коронавирус

Първи случаи на повторно заразяване с новия коронавирус документираха лекари от Хонконг, Холандия и Белгия, съобщиха световните агенции.

В понеделник учени от Хонконг съобщиха за първи потвърден случай на пациент, преболедувал от Covid-19 през април, който се заразил отново с друг щам на коронавируса след пътуване до Испания, предаде БТА.

Добрата новина е, че при втората си среща с вируса пациентът е асимптоматичен, тоест няма никакви прояви на Covid-19, което значи, че имунната му система все пак има "спомен" за вируса и се справя с него доста добре. Според експерти повторната зараза не е неочаквана, при положение че милиони хора вече имат досег с вируса.

Във вторник "Ройтерс" съобщи и за случаи на повторна зараза при двама европейци – в Холандия и Белгия.

Агенцията се позовава на нидерландската национална телевизия, която цитира местна вирусоложка. Според Марион Копманс пациентът в Холандия бил възрастен мъж с изтощена имунна система. Тя посочи, че има доста случаи, при които пациентите боледуват дълго и вирусът понякога отново се проявява.

Доказаните случаи на повторно заразяване, като тези с пациентите в Хонконг, Белгия и Холандия, изискват генетично изследване на вируса, при което се установява дали той се различава от предходния щам.

Специалистката твърди, че случаите на повторно заразяване са очаквани, но трябва да се установи колко често се случва това.

Белгийският пациент,т заразил се повторно, има леки симптоми, казва вирусологът Марк ван Ранст. "Това обаче не е добра новина", добавя той. Антителата, изработени от организма на пациенти при първото боледуване, не са били достатъчни, за да предотвратят ново заразяване с леко различен вариант на вируса. Той посочи, че още не е ясно дали подобни случаи са рядкост или "има много други хора, които биха се заразили отново след шест или седем месеца".

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?