Първи случай на свински грип в България

Първи случай на свински грип в България

В България е потвърден първият случай на свински грип. Заразеният е български студент, пребивавал в САЩ и пристигнал с полет от Ню Йорк през Амстердам до София на 27 май. Първите симптоми на грипа се появили на 29 май. Той потърсил медицинска помощ в събота от личния си лекар.

Лекарят уведомил епидемиолозите от местната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Незабавно е организирана консултация със специалист по инфекциозни болести и е извършено подробно епидемиологично проучване. Резултатът от изследването, проведено по метода полимеразно-верижна реакция в Националната референтна лаборатория по грип към Националния център по заразни и паразитни болести, е бил положителен. Болният е изолиран и се лекува в специализирано отделение по инфекциозни болести във Велико Търново, прилага се антивирусен препарат и към момента е в добро състояние.

Открити са и се изследват четирима души, които са били в контакт със заразения. По данни на здравното министерство всички са в добро състояние и без признаци на заболяването, но са под постоянно медицинско наблюдение. Взети са им проби за изследване, резултатите от които се очаква да бъдат готови във вторник.

За случая са уведомени Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията.

Лекарите предупреждават, че симптомите на новия грипен вирус от типа А (H1N1) не се различават от сезонния човешки грип. Поради това е необходимо самонаблюдение за поява на симптоми като повишена температура, кашлица, хрема, главоболие и болки по цялото тяло, силно неразположение, втрисане, лесна умора, а в някои случаи повръщане и диария. Вирусът се предава по въздушно капков път.

От здравното министерство съобщиха, че всекидневно се проверяват случаи на хора с грипоподобна симптоматика, основно пристигащи от страни с широко разпространение на вируса.

Преди две седмици новият грип бе регистриран в Гърция, където в момента вече има пет случая на болестта. Северната ни съседка Румъния пък регистрира първия случай на заразата миналата седмица, като към момента болните от грипа са пет. Последните два случая там станаха известни по-рано днес. Става въпрос за жена на 28 години и нейната майка на 56 години. По-младата жена пристигнала в Румъния на 29 май от Ню Йорк и е предала вируса на майка си.

В световен мащаб 53 страни официално са съобщили за 15 510 случая на грипа и 99 смъртни случая. Най-много смъртни случаи има в Мексико – 85 и САЩ – 11.

Споделяне

Още от България