Първи смъртен случай от ебола в Мали, извънредна опасност от епидемия

СЗО изпраща спешно допълнително специалисти в африканската страна

Първи смъртен случай от ебола в Мали, извънредна опасност от епидемия

Властите в Мали потвърдиха смъртта на първия пациент в страната с ебола. Двегодишното момиченце е починало след посещение с родителите си в съседна Гвинея, съобщиха информационните агенции.

Властите поставиха под карантина над 40 души, които са били в контакт с болната.

Световната здравна организация (СЗО) оцени риска от ебола в Мали като "извънредна ситуация".

"Има много възможности хората да са били изложени на контакт с вируса, докато детето е показвало очевидни симптоми", се казва в изявлението на СЗО.

След посещение в съседна Гвинея за погребение, момиченцето е имало температура от 39 градуса, кашлица, кръвотечение от носа и след ходене до тоалетна. При предварителното разследване са открити 43 души, които са влезли в контакт с детето, включително 10 медицински работници. Всички те са изолирани.

В Мали вече има експертен екип на СЗО по контрола над инфекциите и логистиката. Организацията изпраща спешно допълнителен екип от експерти.

След като този случай бъде потвърден официално от СЗО, Мали ще стане шестата страна от Западна Африка, в която са открити случаи на хеморагичната треска. Най-много са жертвите в Либерия,
Гвинея и Сиера Леоне. В Нигерия и Сенегал епидемията е обявена за приключила.

Случаи бяха отбелязани и в Испания и САЩ.

Американските щати Ню Йорк и Ню Джърси въведоха задължителна 3-седмична карантина за всички лекари и други лица, контактували със заразени в Западна Африка.

Броят на заразените с ебола надхвърли десет хиляди души, a починалите от смъртоносния вирус вече са 4 922-ма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят