Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

В Китай от усложнения след заразата са починали 304 души

Първи смъртен случай от коронавирус извън Китай

Филипините съобщиха за първия смъртен случай извън Китай на заразен от коронавирус, предаде Ройтерс.

Властите на Филипините съобщиха, че 44-годишен мъж от китайския град Ухан, е почитал в страната вследствие на тежка пневмония.

В същото време броят на смъртните случай в Китай достигна 304 души, предаде телевизионния канал CCTV, позовавайки се на информация на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китай.

Броят на хората, които са заразени с коронавирус, надвишава 14 000 души. Според Държавния комитет 2 110 души са в тежко състояние, само 328 са изписани от болниците, а над 19 000 имат симптоми на болестта, която още не е потвърдена.

Избухването на коронавируса е регистрирано във всички големи териториални единици на страната.

Освен в Китай, болестта е потвърдена и в други 23 държави. Световната здравна организация призна разпространението на коронавирус за заплаха от международно значение за здравето на хората.

Според справка на Асошейтед прес на заразените по страни, в континентален Китай са потвърдени 11 791 случая. В допълнение в Хонконг има 12, в Макао 5. В Тайланд случаите на зараза са 19, в Япония - 20, в Сингапур - 18, в Южна Корея - 12, в Тайван - 10, в Малайзия - 8, в Австралия - 7, в Германия - 8, в САЩ -8, във Франция - 6, в Канада - 4, в ОАЕ - 5, в Русия - 2, в Италия - 2, във Великобритания - 2, а с по 1 случай са Камбоджа, Финландия, Индия, Филипини, Непал, Шри Ланка, Швеция и Испания.

Междувременно, китайското посолство в София съобщи, че властите в КНР са взели мерки за предотвратяване и контрол на епидемията в чуждестранните дипломатически мисии на своя територия.

От дипломатическата мисия призовават към спокойствие, защото паниката е най-опасна. "Епидемията е предотвратима, контролируема и лечима. Превантивните и контролни мерки на китайското правителство са много мощни", се казва в съобщението.

"Китайското правителство ще положи всички усилия за осигуряване здравето на чуждестранните граждани в Китай и ще отговори на разумните опасения и загриженост на всички страни", уверява още дипломатическото представителство в София.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов изпрати писмо до китайския премиер Ли Къцян, в което изразява съпричастността на българското правителство към китайския народ. Борисов изразява надежда, че своевременно предприетите мащабни и бързи действия от китайското правителство, медицински среди и общество за справяне с разпространението на вируса скоро ще дадат резултат и кризата ще бъде ефективно преодоляна.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят