Първи смъртен случай от морбили в България

Първи смъртен случай от морбили в България

Десетмесечно бебе от пловдивския квартал "Столипиново" е починало от морбили, съобщиха от Министерството на здравеопазването в неделя. Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, са информирали от РЗИ-Пловдив, цитирани в съобщението. В него се посочва, че това е първият смъртен случай от морбили в България.

Детето не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко снощи и въпреки оказаната реанимация, е починало в ранните часове.

В периода 17.03-7.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни; един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат. Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област - става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са били хоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?