Първи смесен университет бе открит в Саудитска Арабия

Kралят на Саудитска Арабия Абдула откри първото смесено висше учебно заведение в страната, съобщиха световните агенции.

Университетът за наука и технологии "Крал Абдула" (KAUST) се намира в град Тувал, на 80 километра северно от Джеда, на брега на Червено море. Висшето учебно заведение е оборудвано с най-модерни технологии на обща стойност 1. 5

милиарда долара, като целият комплекс се намира в пустинята, на площ от 36 кв. км

В университета са били привлечени над 70 преподаватели и 800 студенти, които идват от повече от 60 държави. Учебните занятия се водят на английски език.

Университетът вече започна съвместни изследователски програми с престижни висши учебни заведения и институти от цял свят.

Управляван се от държавната петролна компания "Арамко" и е извън контрола на министерството на образованието.

Замислен да нареди Саудитска Арабия сред държавите, ангажирани в науката, университетът ще счупи едно табу в ултраконсервативното кралство, отбелязва Франс прес. 15 % от студентите ще бъдат жени, дошли от чуждестранни висши учебни заведения. Според експерти смесеният характер на студентския състав е необходим за успеха на научната дейност.

В университетския комплекс жените ще могат да се движат свободно сред мъжете. Те няма да бъдат задължени да се забулват и ще имат право да карат кола.

Саудитският журналист Абдула ал Алами обаче разкритикува ниския дял на местните студенти в университета. Анализатори и дипломати пък наблегнаха на необходимостта първо да бъде реформирана държавната образователна система.

Откакто бе коронясан през 2005 г., 85-годишният крал Абдула насърчава реформите, за да модернизира ултраконсервативното кралство, да отклони западните критики и да намали зависимостта от петрола, отбелязва Ройтерс. Неговите поддръжници споделят опасенията му, че без реформи, младежите ще бъдат привлечени от ислямизма. Крал Абдула обаче се натъква на съпротива от консервативните духовници и принцове.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?