Първи търгове за свободния капацитет на газопровода ОПАЛ

Първи търгове за свободния капацитет на газопровода ОПАЛ

Търговете за свободните дневни мощности на газопровода ОПАЛ (OPAL), съединяващ Северен поток с газопреносните системи на Централна и Западна Европа, започват на 1 август и ще са за количества с доставка следващия ден, съобщи операторът на газопровода "ОПАЛ Газтранспорт" (OPAL Gastransport), цитиран от руската агенция ТАСС.

Това става възможно след като преди десетина дни Съдът на ЕС и Върховният областен съд на Дюселдорф отмениха временните мерки за използването от "Газпром" на мощностите на газопровода ОПАЛ, наложени по искане на полската PGNiG. Впоследствие германият енергиен регулагор разреши достъпа до допълнителните мощности на газопровода.

По този начин отново започва да действа разрешението на Европейската комисия от 2016 г., според което "Газпром" получи достъп до 90 процента от мощностите на ОПАЛ, чийто годишен капацитет е 36 млрд. куб. м .

"Това позволява на "ОПАЛ Газтранспорт" да продава неизползваемите преди това мощности на ОПАЛ, се казва в съобщението на оператора.

Първите търгове за дневни мощности на ОПАЛ ще се проведат на платформата PRISMA.

До миналата година руският монополист можеше да използва само половината от мощностите на ОПАЛ, който е на практика връзката на "Северен поток" с Централна и Източна Европа. След разрешението на Европейската комисия от миналата година "Газпром" получи достъп до почти целия обем на тръбопровода, а останалите мощности беше решено да се предоставят на търг.

Полската компания PGNiG и полското правителство обаче се обърнаха към Съда на ЕС и обжалваха решението. В рамките на производството бяха взети обезпечителни мерки, с които решението на ЕК бе спряно, но те бяха вдигнати.

Споделяне

Още от Бизнес