Първи търговци на гласове изловени в Пловдив и Пазарджик

Схема за манипулиране на изборите бе разкрита в ромските квартали на Пловдив и Пазарджик. При специализирана операция на ДАНС, Апелативна прокуратура – Пловдив и МВР във вторник са иззети над 210 лични карти, 140 дебитни карти, задгранични паспорти и талони за управление на МПС, които удостоверяват самоличност. Това съобщиха за Mediapool от ДАНС.

Органите на реда са иззели документите от единадесет лица, които са се занимавали с лихварство. Последните ги събрали от свои длъжници с "обещанието" да им ги върнат след изборите за Европейски парламент в неделя. При операцията са били иззети и списъци със стотици имена на живеещи предимно в циганските махали на Пловдив и Пазарджик.

От ДАНС уточниха, че акцията е превантивна, а на лихварите ще им бъдат наложени административни наказания – глоби. Не е ясно за коя партия са работели те.

Един от тях е арестуван за 24 часа, тъй като у него са открити 2 газови пистолета, преработени за стрелба с бойни патрони.

Съветник от ДПС вади лични карти на електората

В навечерието на изборите пред гишетата за издаване на документи за самоличност в Силистра се вият опашки, като само в понеделник са подадени 48 заявления, предаде БНТ.

Повечето желаещи да се сдобият с лична карта пристигнали и си тръгнали с организиран транспорт, платен от общински съветник от ДПС. Те са от селата Искра и Любен в община Ситово и повечето от тях досега са си живели спокойно и без документи за самоличност.

Когато са видели репортера и камерата, повечето от тях са се разбягали и отказали да говорят, защото не знаят български.

"Оказва се, че водач на групата е общинският съветник от ДПС в Ситово Небайдин Дауд. Той държеше всички молби и викаше хората поименно до гишето”, разказва репортер на БНТ.

"Оставете ме на мира, ще ми докарате неприятности. Какво искате от мен?”, казва Небайдин. На въпрос защо са доведени хората и кой плаща, представителят на ДПС отговаря само: "Аз плащам лично".

Бърза поръчка за лична карта струва 30 лева, обикновената – 10. По данни на полицията във вторник са направени 14 бързи и 34 обикновени поръчки. Съгласно нормативните разпоредби обаче преди избори паспортните служби са длъжни да работят бързо. Затова до евроизборите в неделя тези хора със сигурност ще имат лични карти.

От Областната дирекция на МВР обясняват, че тяхно задължение е да приемат документи на всеки гражданин  и нямат правомощие  да проверяват други обстоятелства.

С наближаване на изборите в България се увеличават и сигналите за опити за купуване на гласове. Представителят на РЗС в ЦИК Михаил Константинов призова партиите да изпратят свои наблюдатели и застъпници в почти всички проблемни секции, в труднодосъпните места, за да следят за злоупотреби. Той подчерта, че самото изказване на президента за намеса в работата на ЦИК и на съда определено показва, че натиск е имало както върху членове на комисията, така и върху членове на Върховния административен съд, който отмени отказа на изборните надзорници да регистрират Синята коалиция за изборите. Щом президентът намеква нещо, то със сигурност се е случило, заяви Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?