Първи търкания между Шрьодер и Кьолер заради Деня на обединението на Германия

Руският президент Владимир Путин подписа закона за ратификация на протокола от Киото - международен документ за борба срещу затоплянето на климата, съобщи Кремъл.

Според закона, заедно с ратификацията Русия декларира, че задълженията ѝ според протокола ще имат сериозни последици за икономическото и социалното развитие на федерацията, изтъква РИА Новости.

Споразумението вече беше ратифицирано от двете камари на руския парламент.

Путин ще препрати документацията по ратифицирането в ООН - депозитар на споразумението. Ратификацията ще влезе в сила за Русия три месеца след това, посочва АФП.

Ратификацията на документа от Русия позволява да влезе в сила и самият протокол от Киото - подписаното през 1997 международно споразумение за намаляване на емисиите на вредни газове, предизвикващи парников ефект. След като САЩ и Австралия отхвърлиха договора, съдбата му зависеше от Москва.

Той трябва да бъде одобрен от 55 индустриални държави, които са произвеждали поне 55 % от световните емисии на зелен газ през 1990 г.

След години на колебание, през май т.г. Путин се съгласи да ускори ратификацията на протокола от Киото, в замяна на подкрепата на ЕС за руското членство в Световната търговска организация.

Ратификацията в руския парламент бе предшествана от ожесточен дебат, като противниците на договора, начело с икономическия съветник на президента Андрей Иларионов, предупредиха, че присъединяването на Русия към протокола от Киото ще забави икономическия растеж.

Поддръжниците на договора посочиха, че дори след петгодишно възстановяване, последвала икономическата разруха в постсъветския период, емисиите на вредни газове в Русия вече под 30% от базовите стойности, заложени в документа.

Само САЩ са произвеждали 36% от емисиите на карбонов диоксид през 1990 г., докато Русия е произвеждала 17%.

При влизането на договора в сила, в срок до 2012 г. индустриалните държави ще трябва да намалят общите емисии на вредни газове с 5.2% под стойностите от 1990 г.

Следващият кръг от международните разговори за промените в климата са насрочени за декември в Буенос Айрес, Аржентина. Преговорите за газовите емисии в периода след 2012 г. трябва да започнат следващата година, предаде АП.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: