Първи телефонен разговор между Тръмп и Путин

Първи телефонен разговор между Тръмп и Путин

В първия разговор по телефона между новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин снощи двамата обещаха да изградят нови отношения между страните, основаващи се на взаимното уважение и определиха сегашното състояние на двустранните отношения като незадоволително, пише британският в. "Телеграф".

Още в първото си интервю след изборите Тръмп заяви, че ще оттегли американската подкрепа за бунтовниците в Сирия и вместо това ще се фокусира върху унищожаването на Ислямска държава, което може да доведе до дипломатическа криза между Вашингтон и Лондон, припомня британското издание.

Макар че Путин старателно поддържаше неутралитет по време на президентските избори в САЩ, руските държавни медии очевидно подкрепяха Тръмп, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Голяма част от краткото изявление на Кремъл за телефонния разговор повтаряше предишните изявления на Путин за плановете му за отношенията с Вашингтон - включително "завръщане към прагматично, взаимноизгодно сътрудничество", отбелязва вестникът. Руският президент открито подкрепя идеята, че светът трябва да се върне към времето, когато две свръхсили като цяло носеха отговорност за глобалната сигурност и стабилност, пише в. "Ню Йорк таймс".

Изданието обаче отбелязва, че някои аналитици смятат Тръмп за непредсказуем и допускат, че традиционната склонност на Републиканската партия да представя Русия като страховита заплаха все още може да се прояви.

Възгледите на Тръмп за Путин го противопоставят открито на мнозина експерти по отбраната от Републиканската партия, които са настроени конфронтационно, пише и в. "Вашингтон пост". Те одобряват решението на новоизбрания президент да повиши разходите за отбрана, но са настроени подозрително към Москва и порицават действията на Русия в Източна Европа, Украйна и Сирия. Предложението за сътрудничество може да доведе до противопоставяне и между Тръмп и Пентагона, смята изданието, посочвайки, че много военни и цивилни лидери на министерството на отбраната на САЩ са против сътрудничеството с Русия, особено в Сирия.

Отношенията на Тръмп с Русия може да се окажат едни от най-сложните за поддържане, въпреки че според новоизбрания президент сближаването с Русия ще попречи на установяването на тесни връзки между Москва и Пекин, подчертава "Вашингтон пост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?