Първи тест на 5G в Австрия, започва внедряване

Маркус Борчерт  от "Нокия" (вляво) и Маркус Граузам от А1 при теста на бъдещата технология

Първата демонстрация на 5G технологията в Австрия направиха австрийският телеком A1,който е част от "Телеком Аустрия Груп"  и технологичният ѝ партньор "Нокия". Двете компании обявиха, че започват подготовката по внедряването на новия начин за пренос на данни в Австрия, а постепенно ТАГ ще започне да прави това и на останалите свои пазари, сред които и България с МТел.

5G технологията трябва да влезе в експлоатация през 2020 година и да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи до над 1 Gbps.

До 2020 година се очаква в света да работят над 20 милиарда свързани устройства, което прави нуждата от инвестиции в съпътстващата ги инфраструктура силно належащи още отсега. 5G ще позволи всевъзможни мобилни приложения в сфери като "Интернет на нещата“ и виртуалната реалност да работят в реално време заради свръх бързата скорост и ниската латентност, която позволява. 

"Важна цел на 5G мрежите е да намалят латентността на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например трябва да стане по-малко от милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни“, коментира Маркус Граузам, главен директор "Технологии“ в A1.

"5G е много повече от просто бърза безжична връзка с интернет. Технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, автономните автомобили, дигиталната медицина и интелигентните фабрики, не биха били възможни без 5G“, добави Маркус Борчерт, ръководител на регион Европа в "Нокия".

Стандартите за мобилните мрежи от следващото поколение се създават от алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите безжични оператори в света.

Споделяне

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?