Първи тест за роботизация през 5G-мрежа в Норвегия

Сигве Бреке, главен изпълнителен директор на "Теленор Груп"

Роботизирана хирургия и автономни автомобили са сред нещата, които ще се превърнат в реалност, благодарение на мобилните мрежи от пето поколение (5G), съобщиха в понеделник от "Теленор", която стана първата компания, тествала 5G в Норвегия.

Технологията бе демонстрирана в централния офис на "Теленор Груп" във Форнебю в сътрудничество с "Хуауей" (Huawei). По време на теста двете компании постигнаха изключително висока скорост за пренос на данни през радио-мрежа, което говори много за бъдещето на мобилния интернет в бъдеще.

Намеренията на разработчиците е технологията да бъде предложена на клиентите в Норвегия през 2020 г., а в бъдеще това да стане и на другите пазари, на които работи норвежкият телеком

"5G ще бъде в основата на всички дигитални комуникации и предлага гъвкави инструменти за дигитализацията на много сфери в обществото. С днешният тест направихме важна стъпка към дигиталното бъдеще във всички държави, в които "Теленор" оперира“, коментира Сигве Бреке, главен изпълнителен директор на "Теленор Груп".

Технологията предлага изключителна гъвкавост по отношение на използваните решения за предлагане на услуги, които могат да се адаптират към най-разнообразни потребителски нужди, при това с използването на една и съща обща инфраструктура. 5G предвижда въвеждането на ‘slab allocated’ мрежи. Това означава, че в рамките на една физическа мрежа, ще бъде възможно да се предложат едновременно множество логически мрежи, изградени на базата на специфичните нужди на конкретни групи потребители в зависимост от нужните честотен спектър, надеждност и скорост на преноса на данни.

5G ще предложи и нови, непознати досега потребителски преживявания, които ще станат възможни благодарение на изключително високата честота и скорост за обемен на данни, изключително краткото забавяне и отличната надеждност на мрежата.

"Теленор вижда множество нови приложения на технологията, които изискват по-високи скорости, по-малки забавяния и по-голяма надеждност на мрежата, каквито никога не бихме могли да имаме с 4G“, коментира Берит Свендсен, изпълнителен президент на "Теленор Груп" за сектор Скандинавия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?