Първи вероятен случай на зараза с птичи грип от човек на човек

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че разследва първия вероятен случай на заразяване с птичи грип от човек на човек при сегашната епидемия. Става дума за две жени във Виетнам, които според СЗО са се заразили с вируса от брат си.

СЗО представи случая като аномалия и заяви, че доказателствата не са достатъчни, но и не може да изключи, че вирусът се предавал от хора, а не само от птици, както при предишни случаи, предаде Би Би Си

Ако съмненията бъдат потвърдени, това ще е първият известен случай на предаване на вируса по човешки път при настоящата епидемия в Азия.

СЗО обаче подчерта, че на този етап няма признаци вирусът да се разпространява сред хората.

Експертите се опасяват, че с разпространението на болестта вирусът може да мутира и да започне да се предава лесно от човек на човек.

Тайланд потвърди за трети човек, починал от птичи грип. Според представители на здравното министерство става дума за 58-годишен мъж. Това е 11-ата жертва на епидемията, която засегна 10 азиатски държави. Миналата седмица в Тайланд починаха две шестгодишни момчета.

Здравният министър Кеюрапан съобщи също, че в страната са регистрирани четири потвърдени случая на заболели от птичи грип. Всички те са били в контакт с пилета.

Междувременно вирусът на птичия грип взе деветата си жертва във Виетнам. Според виетнамските здравни власти 18-годишен младеж е починал от болестта днес в град Хошимин.

На 27 януари директорът на западно-тихоокеанското бюро на СЗО предупреди, че има опасност вирусът Н5N1 на птичия грип да се съедини с вируса H3N2 на човешкия грип. Той подчерта, че това може да доведе до избухването на световна пандемия, при която могат да загинат милиони хора.

В Тайланд, който е един от най-големите азиатски износители на птици, са унищожени 18,7 милиона пилета заради епидемията от птичи грип, която се е обхванала 24 провинции в северната част на страната.

Заради закриването на много птицеферми 200 000 души са загубили работата си, съобщи представител на парламента. По думите му работещите във фермите мигранти и техните семейства са се върнали по родните си места. Правителството е обещало да изплати компенсации на всички граждани, загубили работата си заради епидемията.

Междувременно Китай съобщи за още пет предполагаеми случая на птичи грип сред домашни птици, предаде Асошиейтед прес. Единият е далеч в северозападната част на страната и това показва широкия обхват на болестта, отбелязва агенцията.

Най-новите предполагаеми случаи на птичи грип, съобщени късно снощи от правителството, са в далечния северозападен регион Синцзян, в източната провинция Чжъцзян, в южната Юнан, която граничи с Виетнам, и в централната Хънан. Петият вероятен случай е в провинция Хубей, в която вече имаше потвърдена зараза.

До момента Китай е потвърдил три случая на болестта и е съобщил за осем предполагаеми случая в общо 10 региона. В Китай няма хора, заразени с птичи грип, отбелязва Синхуа.

Споделяне

Още от Свят