Първи военен парад на вероятния бъдещ севернокорейски лидер

Първи военен парад на вероятния бъдещ севернокорейски лидер

Определеният от световните агенции като грандиозен военен парад по случай 65-ата годишнина от създаването на управляващата Корейска трудова партия стана дебют за вероятния бъдещ нов лидер на комунистическата Северна Корея.

На трибуната в Пхенян Ким Чен-ун, синът на сегашния севернокорейски лидер Ким Чен-ир, сочен за негов най-вероятен наследник във властта, бе редом до баща си. Парадът бе излъчван пряко по телевизията. Той бе организиран на  площад на Пхенян, който носи името на основателя на КНДР Ким Ир-сен, бащата на сегашния лидер и дядо на бъдещия.

Дори в страна, известна с внимателно режисираните си народни тържества, мащабите на днешния парад и останалите празнични събития са впечатляващи и това се обяснява с факта, че годишнината е официален дебют на бъдещия лидер Ким Чен-ун, пише Асошиейтед прес.

Облечен в тъмносин костюм той седеше днес до баща си и махаше с ръка, приветствайки участниците в парада.

Според АП Ким Чен-ун, който неотдавна бе произведен в чин армейски генерал, вече е наричан "Младия командир", а рожденият му ден - през януари - е обявен за национален празник, наред с рождените дни на баща му и дядо му. Въпреки че е едва на двадесет и няколко години (точната му възраст остава държавна тайна) той вече бе избран за член на всесилната Военна комисия и на Централния комитет на управляващата партия.

Северна Корея разполага с една от най-многочислените армии в света – 1.2 милиона души в страната са под пагон. Военните паради отдавна са се превърнали в представление, което режимът в Пхенян използва, за да събуди чувства на гордост у севернокорейци и да демонстрира на света, че Северна Корея не трябва да бъде подценявана като военна сила.

През площада в неделя преминаха танкове и камиони, носещи ракети тип Катюша и гранатомети, както и ракети, включително с голям обсег.

Споделяне

Още от Свят