Първи жълт картон от ЕК за неизпълнение на екоангажименти

Първи жълт картон от ЕК за неизпълнение на екоангажименти

За първи път след присъединяването ни към ЕС Европейската комисия започва официална процедура срещу България. Решението за това бе оповестено в четвъртък в Брюксел, предаде БНР. То е свързано с неизпълнението на изискванията за предоставяне на важна информация, свързана с опазването на околната среда.

Заради това, че към датата на присъединяването си България не е представила подробен доклад за напредъка в ограничаването на емисиите вредни газове, ЕК е изпратила на страната ни така нареченото първо писмено предупреждение.

Българската страна има два месеца да отговори. Ако отговорът не бъде получен в срок или не задоволява ЕК, процедурата предвижда изпращане на второ и последно предупреждение, а при продължаващо неизпълнение на изискванията, следващата стъпка е предаване на случая на Европейския съд.

ЕК обяви в четвъртък официални процедури и срещу още пет страни за аналогични нарушения. 

От пресцентъра на екоминистерството заявиха, че България има готовност да предостави на Европейската комисия обобщен доклад за емисиите парникови газове за 2005 г. Той е нужен ежегодно за доклада на Европейския съюз и се подготвял в момента за представяне в Секретариата на рамковата конвенция на ООН по изменението на климата. Не стана ясно обаче защо документът е забавен.

До този момент в МОСВ не било постъпило официално писмено предупреждение за възможни санкции от страна на ЕК.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?