Първичните сюжети в "Игра на тронове" били доста по-различни от написаното

Първичните сюжети в "Игра на тронове" били доста по-различни от написаното

Много неща може да се променят за 20 години. Докато феновете нетърпеливо очакват премиерата на пети сезон на сериала на НВО "Игра на тронове" на 5 април 2015 г., веригата книжарници "Уотърстоунс" пусна оригиналните наброски за сюжета на епичната фентъзи сага "Песен за огън и лед", изпратени от автора ѝ Джордж Р. Р. Мартин до издателството "Харпър Колинс" през 1993 г. А сюжетите в тях се различават доста от написаното в издадените досега пет книги, така и в създадения сериал, пише списание "Варайъти".

Нед и Катлийн Старк са обречени. Планираната от автора смърт на Нед е почти същата както в книгата – той открива истината за убийството на Джон Арин, Ръката на крал Робърт Баратеон, а след като приятелят му умира, е обвинен в предателство и осъден на смърт от наследника на трона Джофри. Основната разлика между плана на Мартин и написаното от него е в това, че преди да бъде екзекутиран Нед помага на съпругата си Катлийн, която е с него в Кралски чертог, и дъщеря им Аря да избягат и да се върнат в Зимен хребет. В книгата Катлийн въобще не заминава с него за Кралски чертог, а Аря е спасена по време на екзекуцията набаща ѝ от събирача на мъже за Нощен страж.

Санса Старк се жени за Джофри и му ражда син и наследник. Намеренията на Мартин са били Санса да предпочете Джофри пред семейството си – избор, за който после горчиво е щяла да се кае. В романа и тв шоуто това не ѝ се случва, а на сцената се появява Марджери Тирел, за която Джофри се жени по политически причини, но на сватбата им е отровен.

Джофри е трябвало да се срещне с Роб Старк на бойното поле. Първоначалните планове на Мартин смъртта на Нед да провокира битка между домовете са реализирани, но според наброските Джофри е трябвало да влезе в сражение с Роб и да бъде осакатен, а самият Роб Старк да бъде победен и убит от вуйчовците на Джофри – Джайм и Тирион Ланистър. След което Зимен хребет е трябвало да бъде опожарен. Червената сватба, в която в романа и сериала умира Роб Старк, за добро, или лошо, въобще не е била планирана първоначално.

Джон Сняг и Аря Старк – влюбени. Това вероятно изглежда доста притеснително за феновете на поредицата предвид голямата възрастова граница между двамата във филма и това, че са полубрат и полусестра, но първоначалните намерения на Джордж Р. Р. Мартин са били доста по-различни. Те е трябвало да се влюбят и именно забранената страст, измъчваща Джон, да го накара да се присъедини към Нощен страж и да даде обета за безбрачие. Тайната за истинските родители на Джон Сняг щяла да бъде разкрита едва в последната книга от поредицата, а те междувпрочем е трябвало да бъдат само три.

Също така е трябвало бягащите от опожарения Зимен хребет Катрийн, Аря и брат ѝ Бран да отидат на Вала,а Джон да ги отпрати отвъд тази граница и те да бъдат пленени от Манс Райдър и да се сблъскат със свръхестествените Бродници. Тримата са щели да оцелеят благодарение на магическите способности на Бран, на Иглата на Аря, както и с помощта на диваците и на вълчищата. Катлийн Старк е трябвало да умре от ръцете на Бродниците и тази нейна смърт не е била толкова драматична, колкото написаната и филмираната по време на Кървавата сватба. Съдбата на Бран в романа и филма е почти същата като първоначално планираната.

Сред оригиналните планове на Мартин е било и влюбване на Тирион в Аря, но в книгите Дяволчето се жени по принуда за Санса Старк, тя бяга след убийството на Джофри, а Тирион е обвинен за смъртта на племенника си. След като Джайм организира бягството му, а Дяволчето убива баща си Тивин и отплава, изглежда, че в бъдещите книги пътят му ще се пресече с този на Денерис Таргариен.

Денерес напада Вестерос далеч по-рано. Според оригиналния план на автора, след като хал Дрого убива брат ѝ Визерис, истинската наследница на Седемте кралства се разочарова от мъжа си, вбесява  се и изчаква момент да си отмъсти. След като убива съпруга си, тя бяга в пустинята, където намира три драконови яйца и с помощта на излюпените дракони напада Седемте кралства, е бил първоначалният сюжет.

Нейното завръщане във Вестерос е трябвало да бъде основа за втората книга от трилогията – "Танц с дракони", която обаче става пета и е последната публикувана досега. Войната срещу Бродниците и кулминационна финална битка на Вала е трябвало да бъде основата за последната книга – "Ветровете на зимата", която все още не е ясно кога ще бъде написана, както и планираната като последна "Мечта за пролет".

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?