Първите 18 съдии на МНС се избират другата седмица

Първите 18 съдии на Международния наказателен съд /МНС/ ще бъдат избрани следващата седмица в Ню Йорк от Асамблеята на 87-те страни членки на съда. Това съобщи на БТА пресцентърът на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/.

Този избор поставя начало на утвърждаването на съда, който има потенциал да стане най-важната международна институция за защита на човешките права, създадена пред последните десетилетия.

В началото на март 18-те съдии ще положат клетва в централата на МНС в Хага, след което колегията на съда ще започне работа.

По този повод председателят на ПАСЕ Петер Шидер и директорът на Международната програма за правораздаване на организацията Хюман Райтс Уоч Ричард Дикър изразиха подкрепата си за международната институция.

България е ратифицирала документите за създаване на МНС и е предложила свой кандидат за съдия.

Мнозина обаче се съмняват в бъдещето на МНС, след като през лятото миналата година републиканската администрация на президента Буш отказа да се се присъедини към споразумението за създаване на международния наказателен съд.

Вашигтон сключи серия двустранни споразумения с редица страни, сред които и Румъния, за даване на имунитет на американски граждани от действието но МНС.

Учредителните документи на Международния наказателен съд предвиждат под негова юристдикция да попаднат престъпленията срещу човечеството, военните престъпления и престъплението геноцид.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?