Първите 30 рейнджъри от контингента ни за Ирак пътуват в петък

Военният министър Свинаров обяви, че първите 30 рейнджъри от контингента ни за Ирак, ще отпътуват за Кувейт на 25 юли. Авангардът заминава с автомобилна техника, за да подготви лагера, където ще се настани батальонът ни.

До края на следващата седмица ще бъдат подписани споразуменията, каза още министърът пред Инфо радио в събота. Едното е между правителствата на САЩ и Полша, а другото - между участниците в контингента под полско командване.

Днес президентът Георги Първанов заяви, че има още какво да се направи и за финансирането, и за материалното осигуряване на българския контингент за Ирак. По думите му това е една трудна мисия.

"Има още какво да се направи от гледна точка на постигането на договорености с нашите партньори там, на място. Имам предвид с Полша, която поема командването на контингента, и със САЩ", каза държавният глава, цитиран от БТА. Той апелира да се направи всичко възможно в този ограничен срок, да може всяка част от контингента, която заминава, да бъде максимално добре подготвена.

Все още не са купени климатиците за палатките, в които ще живеят българските военни при температури над 40 градуса, стана ясно в петък след среща на президента и военния министър Николай Свинаров и шефа на Генералния щаб ген. Никола Колев.

Свинаров призна, че министерство на отбраната има проблеми с доставянето на техника и с медицинското обслужване на контингента. Проблемът с невъзможността да бъде попълнена бройката от 480 души Свинаров обясни с принципа на "доброволност". Занапред имало идея още при сключване на договор за кадрова военна служба, военните да декларират, че са готови да участват в мисия извън страната.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: