Първите 75 млн. евро от допълнителните ядрени компенсации идват догодина

Първите 75 млн. евро от допълнителните ядрени компенсации идват догодина
Първите 75 млн. евро от договорената допълнителна компенсация от 300 млн. евро за България заради преждевременното затваряне на четирите малки блока в АЕЦ “Козлодуй“ са заложени в бюджета на Европейския съюз за 2010 г. и и ще бъдат изплатени на страната ни. Това е договорено на продължило цял ден до късно вечерта в сряда заседание на делегации от Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз, събрали се на помирителна процедура по евробюджета за догодина

В приетия документ е включен текст "под черта", който би трябвало да изключи отпускането на следващите три плащания по 75 милиона евро годишно за страната ни през 2011-2014 г. да става след задължителното им включване в бюджетите на Европейския съюз за съответните години. Това обясни българският европейски депутат Ивайло Калфин от Групата на социалистите и демократите, който участва в заседанието като член на делегацията на парламента, предаде БТА.

Помирителната процедура се наложи, за да се постигне съгласие за източниците, с които да бъдат осигурени допълнително 767 млн. евро в бюджета за финансиране на ядрените компенсации за България, договорените 300 млн. евро млечни субсидии за европейските фермери, от които българските ще около 2-3 млн. евро, и за средствата за втората част от плана за икономическо възстановяване на Европа.

Решено бе средствата да бъдат осигурена чрез икономии от разходи на Съвета на Европейския съюз и на Европейския парламент по различни програми.

Средствата за ядрените компенсации ще отиват във Международния финансов фонд "Козлодуй", който се управлява от Европейската банка за възстановяване и развитие и разпределяше обезщетението от 550 млн. евро за четирите реактора в периода 2005-2009 г.

Следващата година Европейската сметна палата планира проверки за използването на компенсационни средства за затваряне на блокове в ядрени електроцентрали на България, Литва и Словакия. Ако се установи неправомерно използване, следващите вноски могат да бъдат поставени под най-сериозен въпрос.

Междувременно в четвъртък започва поредното заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Бохунице – Словакия, Игналина – Литва и Козлодуй – България. Предвижда се по време на сесията, в която ще участва българският енергиен министър Трайчо Трайков, да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от МФК “Козлодуй” за общо 12.2 млн. евро, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма .

Единият меморандум е за безвъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро. Фондът ще финансира с 2.9 млн. евро и изграждането на малка ВЕЦ 1.25 MВ на територията на Рилския манастир. Изпълнителният директор на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци” Борис Пеков пък ще подпише увеличение със 100 хил. евро на безвъзмездна помощ за проектиране и строеж на Национално хранилище за погребване на ниско- и средно кратко живущи радиоактивни отпадъци. Така сумата ще стане 3.1 млн. евро. Други 4.2 млн. евро ще отидат за подготовка на технически проект и построяване на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци.

До момента МФК е финансирал проекти в България на стойност 512.675 млн. евро.

Допълнителните 300 млн. евро, които страната ни ще получи заради малките блокове в периода 2010-2013 г. ще отидат за повишаване на енергийната ефективност и саниране на жилищни сгради, каза преди време Трайков.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес