Първите американски войници пристигнаха в румънската база “Когълничану”

Първите американски войници пристигнаха в румънската военновъздушна база “Михай Когълничану”. През декември 2005 г. Букурещ и Вашингтон подписаха десетгодишно споразумение за използване на три военни бази в страната.

Американските войници ще участват в съвместни военни учения с румънските им колеги, които започват в четвъртък и ще завършат в края на октомври. В ученията ще вземат участие и войници от България, Германия и Италия. Военната база “Михай Когълничану” се намира близо до черноморския град Констанца. В нея ще тренират около 1500 американски войници. Това се случва за първи път в бивша страна от Варшавския договор, коментират агенциите.

Американските военни ще изпълняват мисии от по шест месеца на ротационен принцип. Базата обаче ще остане под румънско командване. Сумата, която Вашингтон ще инвестира във военновъздушната база край Констанца и в тренировъчния полигон Бабадаг, в окръг Тулча, може да надвиши 70 милиона долара до края на следващата година. До момента са използвани 25 милиона долара.

Споделяне

Още от Балкани