Първите десет къщи в Бисер ще са готови след 3 месеца

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов направи първа копка на една от 10-те къщи в Бисер, която ще приюти семействата, чийто домове бяха отнесени от наводнението на 6 февруари тази година. Петдесет и седем къщи пострадаха след скъсването на язовирната стена на яз. Иваново, но засега са осигурени средства чрез дарения за изграждането на 10 от тях.

Стойността на строителството е 74 000 лева за къща от 108 квадрата. Новите жилища ще бъдат построени от "Балканстрой" АД. Изграждането им ще приключи след три месеца.

 

"В тази цена не са включени дарените бетон и арматури", обясни областният управител на Хасково Ирена Узунова, цитирана от бТВ.

 

"Изборът на семействата, за които ще бъдат построени първите къщи, е направен изцяло от обществения съвет на хората от селото", каза Узунова.

 

За възстановяване на харманлийското село до момента са набрани 2.8 млн. лева, каза министър Цветанов.

 

В осигурените средства са включени парите от благотворителната кампания на Българския Червен кръст, дарените 1 милион лева от партията ГЕРБ и отпуснатите от

междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет 500 000 лева.

 

Вицепремиерът Цветанов обяви още, че е получено разрешение от Европа за усвояване на четири милиона лева за изграждането на водопроводна и канализационна мрежа, както и на пречиствателна станция в с. Бисер. Парите са по програмата за развитието на селските райони.

 

Село Бисер беше залято в началото на месец февруари от триметрова приливна вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". 10 души загинаха под водите.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?