Първите десет къщи в Бисер ще са готови след 3 месеца

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов направи първа копка на една от 10-те къщи в Бисер, която ще приюти семействата, чийто домове бяха отнесени от наводнението на 6 февруари тази година. Петдесет и седем къщи пострадаха след скъсването на язовирната стена на яз. Иваново, но засега са осигурени средства чрез дарения за изграждането на 10 от тях.

Стойността на строителството е 74 000 лева за къща от 108 квадрата. Новите жилища ще бъдат построени от "Балканстрой" АД. Изграждането им ще приключи след три месеца.

 

"В тази цена не са включени дарените бетон и арматури", обясни областният управител на Хасково Ирена Узунова, цитирана от бТВ.

 

"Изборът на семействата, за които ще бъдат построени първите къщи, е направен изцяло от обществения съвет на хората от селото", каза Узунова.

 

За възстановяване на харманлийското село до момента са набрани 2.8 млн. лева, каза министър Цветанов.

 

В осигурените средства са включени парите от благотворителната кампания на Българския Червен кръст, дарените 1 милион лева от партията ГЕРБ и отпуснатите от

междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет 500 000 лева.

 

Вицепремиерът Цветанов обяви още, че е получено разрешение от Европа за усвояване на четири милиона лева за изграждането на водопроводна и канализационна мрежа, както и на пречиствателна станция в с. Бисер. Парите са по програмата за развитието на селските райони.

 

Село Бисер беше залято в началото на месец февруари от триметрова приливна вълна, след като се скъса стена на язовир "Иваново". 10 души загинаха под водите.  

Още по темата
Още от България