Първите двама нуждаещи се от белодробна трансплантация заминаха за Виена

Първите двама нуждаещи се от белодробна трансплантация заминаха за Виена

Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация са приети за изследвания в клиника във Виена, съобщи във вторник зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

“Днес се прави преглед и оценка на двама души във Виена за възможността да бъдат трансплантирани. След това ще бъдат включени в листата на чакащите на Евротрансплант“, съобщи Пенков.

Това са първите пациенти, които заминават за трансплантация след подновените в края на януари договорни отношения между Министерството на здравеопазването и болницата във Виена.

На 25 януари МЗ подписа споразумение с болницата във Виена за обучение на български лекари за белодробни транспплантации и докато то трае по петима нуждаещи се пациенти от България ще бъдат приемани годишно за трансплантация на бял дроб. Договорът на България с болницата във Виена беше прекратен за период около година и половина, в което време никъде не се правеха белодробни трансплантации на нуждаещите се българи и няколко души починаха без да дочакат операция.

Във вторник Пенков съобщи, че графикът за обучение на български лекари в университетската клиника във Виена е пред подписване. Вървят и последните обсъждания на донорската програма и на плана за действие до 2022 година.  

Споделяне

Още по темата

Още от България