Първите две сгради в София, санирани с европари, получиха акт 16

Една от реновираните с европари сграда в София

Първите две санирани сгради по програмата за Енергийно обновяване на българските домове в София получиха Акт 16, удостоверяващ, че обектът е изпълнен по всички правила и се въвежда в експлоатация, съобщиха от министерството на регионалното развитие. До дни се очаква да се подпишат споразуменията за финансиране на санирането на още 18 блока в столицата.

Единият блок е в жк "Изгрев", другият – в "Захарна фабрика".

На двете жилищни сгради е монтирана топлинна изолация на външните стени, пребоядисани са фасадите, монтирана е нова дограма и стъклопакет с високо термично съпротивление. Положена е топлинна изолация на покрива, пода и на тръбната мрежа за горещо водоснабдяване, която също е изцяло подновена. Обновени са и общите части на жилищните блокове. Общата стойност на строително-монтажните работи е 250 192.48 лв. с ДДС. Ремонтите започнаха през април т.г. и завършиха в началото на септември.

Към днешна дата по проекта за саниране на панелки с европари са подадени 418 заявления от цялата страна, като 394 от тях са одобрени. Сключени са 52 споразумения за финансова помощ за дейности по енергийна ефективност със сдруженията на собствениците.

Осем банки отпускат преференциални кредити на желаещите да санират домовете си за финансиране на тяхното участие в ремонтите.  За по-малко от 3 месеца служебното правителство проведе и обществените поръчки за избор на фирми за строителство и проектанти за цялата страна, посочват от регионалното ведомство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?