Първите F-16 може да дойдат до 36 месеца

Каракачанов очаква договорът с американците да е факт до края на юни

Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

До края на юни е възможно да има договор със САЩ за доставка на изтребители F-16, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той участва в Конференцията по сигурността в Мюнхен, където е разговарял с висши представители на корпорацията "Локхийд Мартин“, която ще произвежда изтребителите за България.

"Казах, че в нашия проект за инвестиционен разход са предвидени 24 месеца за доставка след подписване на договора. Парламентът ни е дал мандат да увеличим евентуално този срок. Моят въпрос беше какъв може да бъде срокът за доставка. Отговорът беше – 36 месеца е съвсем нормален срок за доставка“, каза Каракачанов, цитиран от БНР.

"Но трябва да има индустриално сътрудничество и то трябва да бъде, дори и частичната поддръжка на самолетите, които желаем да придобием, да може да става в България. Тук имаме възможности – и в завода "Авионамс“ в Пловдив, и чрез "Терем-летец“, добави министърът на отбраната.

Преди ден от "Локхийд Мартин" съобщиха, че вече почти е завършен новият завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите F-16 Block 70 за България, ако се стигне до сделка.

Най-чувствителните въпроси за бъдещата сделка са цената и срокът, в който ще бъдат доставени самолетите. Парламентът отмени досегашните изисквания финансовата рамка да не надвишава 1.8 млрд. лева с ДДС, а първите машини да бъдат доставени до две години след подписването на контракта. Въпреки това официални американски представители обявиха готовност да се съобразят с българските нужди, но е въпрос на време да се види дали това е възможно.

Практиката при подобни междудържавни преговори е те да продължат между 4 и 8 месеца. В тях трябва да се договорят и всички технически подробности.

И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.

Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския "Gripen" със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности.

Споделяне

Още по темата

Още от България