Първите F-16 може да пристигнат в България най-рано през 2023 година

Изтребителите са с нови радари и оръжейни системи

Сн. Локхийд Мартин
Новите изтребители F-16 Block 70 могат да пристигнат у нас най-рано през 2023 година, ако правителствата на САЩ и България успеят да постигнат сделка до този юли, каза Джеймс Робинсън от американската компания "Локхийд Мартин", която произвежда машините. 
 
След подписването на договора обаче веднага ще започне обучението на българските пилоти в американски авиобази, обясни Робинсън в Пловдив, където представи предложените на България машини. 
 
Обучението продължава между девет месеца и една година. В първия период летците ще усвоят цялата летателна подготовка с F-16, а в останалите три месеца на свой ред  ще бъдат обучени за инструктори на другите български пилоти. 
 
Производителят гарантира осем хиляди часа безсервизно ползване, което прави този самолет значително по-евтин за поддръжка от останалите аналози, твърди Робинсън, цитиран от радио Пловдив. 
 
Тази версия на F-16 е най-добрата до момента и осигурява най-успешни показатели за бойни и патрулни мисии, полезен товар, таван и радиус на действие, здравина на корпуса и последно поколение оръжейни системи за насочване и самоотбрана.
 
Усъвършенстваната му радарна система може да проследява едновременно до 20 наземни и въздушни цели, след което автоматиката сама подбира най-подходящото оръжие за поразяването им, разказа експертът. 
 
Той наблегна и на друго значимо предимство пред останалите машини от този клас – уникална система за избягване на сблъсък със земята.  Това е специален софтуер, който сработва в случай че при претоварване или  друга причина пилотът е в безсъзнание или временна неспособност да управлява самолета. 
 
Тогава изкуственият интелект поема управлението и дори при стръмно високоскоростно  пикиране към земята, може да го изравни,  след това отново да го издигне на безопасна височина и да продължи полета с подходяща скорост, избягвайки катастрофа. Така системата осигурява време на пилота да се възстанови и отново да поеме контрол, обясни Джеймс Робинсън.
 
По думите му в случай на постигната договореност, корпорацията ще насочи инвестиционен интерес за съвместни дейности по поддръжката на самолетите с български фирми от този сегмент. 
 
България преговаря със САЩ за закупуването на 8 изтребители, но първоначалната оферта на американците надвишаваше заложения бюджет от 1.8 млрд. лева с ДДС.
 
Парламентът обаче гласува възможност сделката да се отклони от това изискване. "Локхийд Мартин" обяви от своя страна, че продължава да работи с правителствата на България и Съединените щати за "идентифициране на възможностите за намаляване на разходите за F-16 Block 70", но все още няма публична информация каква отстъпка в цената е възможна.
 
Практиката е подобни междудържавни разговори да продължават между 4 и 8 месеца. И САЩ, и България обаче дадоха сигнали, че ще се опитат да сключат сделката възможно най-бързо.
 
От "Локхийд Мартин" съобщиха, че вече почти е завършен новият завод в Южна Каролина, в който трябва да бъдат произведени и изтребителите за България, ако се стигне до сделка.
 
Българското правителство защити избора на F-16 пред основния им конкурент шведския "Gripen" със стратегическото сътрудничество и пълния пакет способности.
Споделяне

Още по темата

Още от България