Първите избиратели от Турция пристигнаха в Кърджали и Разград

Два дни преди изборите, за да участват в тях, в Кърджали и Разград вече започнаха да пристигат първите изселници от Турция.

По неофициална информация за последното денонощие в Кърджалийско са пристигнали много леки автомобили и над 20 автобуса, включително и извънредни. Точният брой на автобусите обаче не може да бъде потвърден, защото част от тях не спират на автогарата в Кърджали, а заминават за съседни общини, предаде БНР.

Изселниците казват, че се връщат, за да подменят документите си за самоличност и да гласуват. Повечето от тях живеят в Бурса, Измир и Истанбул.

Засилен поток от извънредни автобуси, пристигащи от Турция, се наблюдава и в Разград.

Само в петък до обяд на автогарата в града са пристигнали повече от 10 автобуса от Истанбул и Бурса, част от които са продължили курса си за Силистра и Русе.

Част от извънредните автобуси са на превозвачи, които традиционно обслужват тези направления. По няколко превоза на ден обаче извършват и фирмите, чиито автобуси иначе не пътуват всекидневно, обясниха от автогарата.

Редовните цени на еднопосочните билети от Истанбул за Разград на някои фирми са намалени от 50 на 40 лева, но част от извънредните превози се организират и като екскурзии, казаха служители от билетните центрове.

Изселниците, пристигащи за вота у нас, ще могат да гласуват и за мажоритарните кандидати, и за тези от пропорционалната листа. Ако предпочетат да гласуват в Турция, те ще пускат само по една бюлетина – за партиите. Гласовете им се разпределят или в един едномандатен район, или се пръскат по всичките 31 многомандатни райони.

Очакванията са от Измир, Бурса, Истанбул, Гебзе, Чорлу, Ялова, Текирдаг и другите турски градове, в които живеят компактни маси български заселници, за ДПС да дойдат гласове поне за 4 депутатски мандата. Изселническите квартали са буквално заляти с агитационни материали на ДПС.

Междувременно в петък стотици привърженици и членове на "Ред, законност и справедливост" и партньорите им от ВМРО, ЗНС и други партии, обсадиха централата на ДПС в София.

Шествието тръгна от площад "Св.Неделя", където лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че ако до 11 часа в събота МВнР не вземе решение за закриването на поне половината от общо 123 изборни секции в Турция, ще предприемат масови блокади.

Той съобщи, че в събота сутринта членове и привърженици на партията ще се съберат пред общината в Свиленград. Ако Външно министерство не намали броя на секциите в Турция границата ще бъде блокирана с машини, камиони и други "средства".

"Калфин се оказа калфата на Ахмед Доган, която чиракуваше така щото да му осигури 123 секции и българските депутати да се избират от Турция", заяви Янев пред централата на ДПС, където бяха монтирани чучела на Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Христо Ковачки. Докато вървяха речите, обаче, някой задигна чучелото, изобразяващо Доган.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?