Първите карти за е-идентификация ще са готови в началото на 2013 г.

Невъзможно е да са безплатни, но ще са по-евтини от личните документи

Още днес може да тръгне процедурата за изпълнение на проекта за електронна идентификация на гражданите, съобщи транспортният министър Ивайло Московски след заседанието на Министерски съвет в сряда. Проектът включва изработката на носителя – карта с чип, чрез която ще се извършва е-идентификацията. Първите карти най-вероятно ще бъдат издадени в началото на следващата година, каза Московски. Поръчката е част от големия проект за електронно управление, който се финансира по Оперативна програма “Административен капацитет”.

Картата за е-идентификация дава възможност на гражданите да ползват всички електронни услуги, предоставяни от държавните и общинските администрации. Електронното здравно досие също ще е част от е-идентификацията. Ще има възможност хората да бъдат периодично уведомявани чрез SMS от отделните администрации как се движат техни преписки, документи и изпълнението на услуги, които те са поискали.

Министър Московски отбеляза, че в други държави всички тези функции са вградени в личната карта, но при нас към този вариант ще се преминава плавно, след 2014 година.

Първоначално чипът ще съдържа два вида информация – електронен идентификатор, с който лицето се идентифицира пред различни системи на администрацията и електронен подпис – ако се налага заявлението да бъде подписано, обясни зам.-министърът на транспорта Валери Борисов.

Според министър Трайчо Трайков е най-добре картите за е-идентификация да са безплатни, “но вероятно няма да успеем да ги направим безплатни”. Ще се опитаме да договорим приемлива цена и ще е по-евтино от личната карта, обясни министър Московски.

По-късно в сряда транспортното министерство публикува документите за обществената поръчка за е-идентификацията на граждани и други дейности, свързани с електронното управление, разделена на осем позиции. Проектът “Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” е за 11.4 млн. лева с ДДС. Оферти се набират до 7 април, а срокът за реализация на дейностите е 20 март 2013 г.

Това е втората най-скъпа поръчка на транспортното министерство в областта на информационните технологии. Проектът “Развитие на административното обслужване по електронен път” е за 18 млн. лева и предизвика сериозен интерес сред българските ИТ компании. Скоро министерство трябва да отвори ценовите оферти на участниците.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?