Първите кораби вече плават по новия Суецки канал

Съоръжението беше построено за по-малко от година и струва 8 млрд. долара

Египет завърши изграждането на новия Суецки канал и първите кораби тръгнаха по него. За разлика от стария, по втория ръкав корабите може да се движат двупосочно, предадоха агенциите.

Съоръжението беше построено за 11 месеца, а инвестицията възлезе на 8 млрд. долара.

Новият канал върви успоредно на първия 145-годишен канал. Надеждите на Египет са новото съоръжение, което е най-прекия път между Европа и Азия, да увеличи търговията между двата континента.

На втория канал се гледа като на символ на национална гордост и основен шанс за стимулиране на икономиката, която страда от голяма безработица, отбелязва агенция "Ройтерс".

Първият канал носи приходи около 5 млрд. долара годишно на Египет, докато с пускането на втория прогнозите са те да достигнат 15 млрд. долара до 2023 година. Другият плюс е намаляване на половина на времето за преминаване - от 22 на 11 часа.

Новият воден път ще бъде официално открит с пищна церемония на 6 август. Освен египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси ще присъстват и редица високопоставени чужди гости.

Новият Суецки канал е жизненоважен източник на доходи за Египет, откъдето тръгна "арабската пролет" през 2011 г., която изплаши голяма част от туристите и чуждите инвеститори в страната.

В строителството на канала беше ангажирана и армията на Египет. "Приключихме работата навреме и дори предсрочно", заяви пенсионираният адмирал Мохаб Мамеш, ръководител на проекта. Президентът Абдел Фатах ал-Сиси беше наредил каналът да бъде завършен за една година.

Мамеш акцентира, че сигурността на водния път е осигурена и няма риск за плаващите търговски кораби.

В началото на юли египетският клон на Ислямска държава обяви, че е обстрелвал египетски военен кораб в Средиземно море.

Египет се бори с джихадистите на полуостров Синай, който се намира между Израел, Ивицата Газа и Суецкия канал.

Пресконференцията на Мохаб Мамеш идва след посещение на канала от делегация от Международната Морска Камара (ICS), търговска асоциация на собствениците и операторите на търговски кораби.

"Най-учудващото е, че строежът приключи толкова бързо", каза Питър Хинчлиф, генерален секретар на ICS. "Повече кораби ще могат да използват канала и най-важното за нас е, че те ще преминават за по-малко време", допълни той.

Египетското правителството планира да изгради и международен индустриален и логистичен център в близост до Суецкия канал.

Работата по нов страничен канал, свързващ източното пристанище на Порт Саид със Средиземно море ще започне на 7 август, съобщи още Мохаб Мамеш.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?