Първите мерки на правителството срещат широко одобрение

Обявените от правителството първи мерки в различни сфери на обществения живот срещат широко одобрение сред хората, включително и сред симпатизанти на опозицията. Това показва представително проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), проведено между 2 и 6 септември сред 816 души.

Преди месец НЦИОМ проведе сходно проучване, според което правителството на Бойко Борисов започва мандата си с най-високата стартова подкрепа от всички правителства в годините на прехода.

Одобрение за увеличените пенсии, облекченията за бизнеса и закриването на ведомства

Почти всички анкетирани (96%) одобряват предложението на правителството за вдигане на пенсиите на най-възрастните хора. Девет от десет души одобряват и намерението да бъдат ревизирани всички сделки на предишното правителство.

Широко одобрение получават идеите за намаляване на разходите за започване на бизнес, например намаляването на началния капитал за регистриране на ООД (79%), намаляване на осигурителната тежест (75%) и съкращаването на срока за връщане на ДДС (65%).

Позитивно настроени са преди всичко хората от елитните обществени прослойки – граждани в активна трудова възраст, заможни, висшисти, столичани, посочват от НЦИОМ.

Две трети (67%) са съгласни да се закрият държавните агенции и те да минат към съответните министерства, което ще водете до свиването на брой на чиновниците.

88% одобряват създаването на специализиран фонд за финансиране на трансплантации на българи в чужбина. Половината от анкетираните (54%) приемат идеята за преструктуриране на болничните заведения и превръщането на някои от тях в хосписи и рехабилитационни центрове. Също всеки втори анкетиран (53%) няма против да се плаща лекарската помощ и лекарствата от неосигурените лица. Против идеята са крайно бедните жители на градовете и ромското население.

55% не са съгласни да има доплащане в болниците. Сред тях са главно възрастни те хора, бедните и жителите на малките населени места. Младите и заможните по-често подкрепят идеята.

Оценяват се намеренията за промяна

Към момента, според проучването на НЦИОМ, 78% от анкетираните смятат, че кабинетът на Борисов има сериозни намерения да се бори с корупцията. 22% определят действията на правителството като рекламна акция.

Според изследването най-добре в момента работят министерствата на вътрешните работи и на финансите. Те срещат одобрението на всеки пети анкетиран. Видими за хората са още усилията и в работата на министерствата на образованието, на отбраната и на социалната политика.

"Да" на бойните патрони на полицаите, но при ясен регламент

В работата на МВР 70% от респондентите смятат, че полицаите трябва да имат възможност да използват бойни патрони. 68% казват, че бойните патрони ще допринесат и за по-голям ефект от борбата с престъпността у нас.

Анкетираните правят две важни уговорки, без които не може да се премине към ползване на бойни патрони от полицията. Почти всички хора (92%) се обявяват за законов регламент на случаите, в които полицаите ще могат да използват бойни патрони. Според 54% от хората е задължително, преди да се въведат бойните патрони, да се работи за повишаване на подготовката на полицаите за използването им, за да се има минимален риск от инциденти.

Единодушно е мнението (94%), че трябва да се увеличи броят на патрулиращите полицаи.

В заключение данните сочат още, че над половината от хората нямат достатъчно впечатления и мнение за работата на министерските екипи. Трябва да минат поне още месец-два, за да може да има информирано обществено мнение, както и по-реалистични оценки за усилията на министерствата и на техните титуляри, отбелязват от НЦИОМ.

Споделяне

Още по темата

Още от България