Първите международни наблюдатели пристигнаха в Сирия

Първите международни наблюдатели пристигнаха в Сирия

Първите международни наблюдатели, които ще следят за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия, пристигнаха в страната, предадоха осведомителните агенции, като се позоваха на говорителя на ООН Кийран Дуайър. Това стана на фона на съобщенията за нови жертви на насилието в неделя.

Първата група международни наблюдатели вече са в столицата Дамаск и ще започнат работа от утре, потвърди очевидец, цитиран от Ройтерс. Те са общо шест души, съобщи по-рано говорителят на пратеника на ООН и Арабската лига за страната Кофи Анан Ахмад Фаузи. 

Числеността на екипа ще бъде увеличена през идните дни до 25-30 души от региона и от други държави. Впоследствие броят на наблюдателите може да достигне 250 или дори повече.

Режимът на сирийския президент Башар ал Асад прие благосклонно разполагането на международни наблюдатели в страната, предаде Франс прес, като се позова на държавната информационна агенция САНА.

"Сирия одобри разполагането на наблюдателите, тъй като няма нищо за криене и се надява тези наблюдатели да предадат истинската картина на това, което се случва на място", заяви САНА в първа официална сирийска реакция на приетата в събота от Съвета за сигурност на ООН резолюция, даваща зелена светлина за изпращането на мисията.

Текстът, който бе одобрен с единодушие, разрешава разполагането на до 30 наблюдатели в Сирия.

По-рано вчера сирийският режим предупреди, че не може да гарантира сигурността на наблюдателите, освен ако не следи всяка тяхна стъпка.

Споразумението за прекратяване на огъня в Сирия влезе в сила в четвъртък сутринта в съответствие с мирния план на Кофи Анан. Според преобладаващата оценка то се спазва в общи линии засега, но остава твърде крехко.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви вчера, че е силно разтревожен от ситуацията в Сирия. Това стана на фона на новото подлагане на обстрел на бунтовния централен град Хомс. Безпокойствата бяха подсилени от предупреждението на сирийския режим, че ще спре терористичните групи да извършват престъпления в страната.

Шест души са били убити в Сирия вчера според активисти, цитирани от Ройтерс. Намерени са били и четири тела. Властите съобщиха за един убит войник.

Трима души загинали при обстрела на Хомс. Мъж е починал от раните си в близо до Дамаск, овчар е бил убит в северния град Алепо, а ранено дете е починало в централния град Растан. Телата на четирима души били намерени в централните провинции Хомс и Хама, но не е ясно дали те са били убити.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сирийските власти да се въздържат максимално при действията си в страната, а опозицията - да сътрудничи изцяло, за да бъде запазено все още твърде крехкото примирие.

"Сирийските власти трябва максимално да се въздържат", а "силите на опозицията също трябва изцяло да сътрудничат", за да бъде осъществен планът на специалния пратеник Кофи Анан за спиране на бойните действия в страната, заяви Бан Ки-мун на пресконференция в Брюксел.

Примирието според него остава "много крехко" и е "твърде важно" всички страни в конфликта, на първо място режимът, да положат усилия за спазване на поставените условия. Ако насилието продължи, "дори спорадично, както бе през последните 3-4 дни, нещата стават много несигурни" и се създават пречки за екипа от наблюдатели, предупреди генералният секретар на ООН.

Бан Ки-мун не разглежда за момента варианта наблюдателите на ООН, започнали да се разполагат в Сирия, да бъдат защитавани с военни средства. "Засега не предвиждаме военна защита, тъй като според нас свободното им придвижване трябва да бъде гарантирано" от сирийските власти, подчерта той.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?