Първите МиГ 29 са ремонтирани след три месеца забавяне

След няколко поредни отлагания, първите шест изтребителя МиГ 29 най-сетне са ремонтирани и са готови за изпитания, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Днес изтече срокът, в който машините трябваше да бъдат обновени и подготвени за полет в пловдивския клон на "Терем", заводът "Георги Бенковски". Пилотите, които ще правят изпитанията, вече са изпратени на място, обясниха още от МО и добавиха, че полетите ще бъдат проведени в рамките на следващите дни.

В момента в цеха на "Терем" има 6 МиГ-а - 4 бойни и 2 учебни.

Според първоначалните разчети, шестте изтребителя трябваше да са готови още в края на април. Руската РСК "МиГ", която изпълнява проекта за модернизация, обаче забави доставката на необходимите резервни части. Срокът бе удължен за 15 юли, впоследствие бе подписан нов анекс за 8 август. Последният анекс е с давност 13 август, съобщи пред журналисти министърът на отбраната Николай Свинаров преди три седмици. Той добави, че междувременно е подписал и заповед за неустойка от половин милион долара заради забавянето от страна на РСК "МиГ". Тогава Свинаров декларира, че няма да оттегля иска си за неустойка.

До този момент няма информация дали руската фирма я е платила. Единственият отговор от страна на МО е, че всичко се развива съобразно договора. От пресцентъра на ведомството не можаха да уточнят дали това означава, че сме получили парите.

Пак днес директорът на "Георги Бенковски" Йордан Кишишев съобщи, цитиран от БТА, че в момента в завода е зам.-шефът на РСК "МиГ". Целта на посещението му била да се осигурят договорени, но забавени от руска страна, резервни части.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?