Първите руски туристи в Анталия бяха посрещнати тържествено

Сн. ЕПА/БГНЕС

Първите групи руски туристи пристигнаха в Анталия. Това стана след подновяването на чартърните полети между Русия и Турция.

Чартърите бяха прекъснати преди около осем месеца заради свалянето на руския бомбардировач от турските изтребители през ноември миналата година, съобщи БТА.

Първите групи руски туристи бяха посрещнати на летището на Анталия тържествено, с цветя и коктейл.

Според турски източници до края на този сезон се очаква около половин милион руски туристи да пристигнат с чартърни полети на почивка на турското средиземноморие.

"Подновяването на ваканциите на руските туристи няма да успее да спаси турския туризъм от дълбоката криза. Кризата е последица не само от оттеглянето на руските туристи, но и на туристите от другите страни заради серията терористични атентати. Въпреки това очакваме, че идването на руските туристи ще оживи туризма и поне до известна степен ще бъде спасителен пояс и може би ще окаже положителен ефект за следващия сезон", коментира турски отговорен представител.

Според турски туроператори новите руски туристи предпочитали да летуват в тризвездни хотели, за разлика отпреди кризата, когато руснаците бяха клиенти главно на петзвездните хотелски комплекси. Смята се, че това е продиктувано от икономически съображения.

"Почивката в тризвездни хотели ол инклузив излиза толкова евтино на руските туристи, че семейство с едно дете фактически ще похарчи същата сума, ако се намира в Москва. Едноседмична почивка на семейство с едно дете струва около 33 хиляди рубли /1500 турски лири, около 500 евро/, докато цената на петзвезден хотел е 42 500 рубли", посочи представител на туристическа агенция.

В първите групи от Русия има туристи от различни руски области, включително и от Сибир.

В края на август търсенията на едноседмични почивки в Турция са се увеличили до 13.3 процента, докато преди това са били 9.6 на сто. 

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?