Първите секции от "Северен поток 2" ще са готови през ноември

Първите секции от "Северен поток 2" ще са готови през ноември

Първите секции на газопровода от Русия до Европа "Северен поток 2" ще бъдат заварени и предадени през ноември2016 г., съобщи директорът по комуникациите в компанията оператор на проекта Улрих Лисек, цитиран от руската агенция РИА Новости в четвъртък.

"В Края на годината ще бъде подписано още едно споразумение за полагането на двата участъка. Заваряването на секциите вече започна и първите ще бъдат предадени още през ноември", каза той по време на Евразийския форум, която се провежда във Верона, Италия.

"Северен поток 2" предвижда построяването на две линии на газопровода с обща мощност от 55 млрд. куб. м, който ще свързва крайбрежието на Русия по дъното на Балтийско море с Германия. Новите тръби трябва да се положат редом до функциониращия вече газопровод "Северен поток". Капиталовите разходи за проекта се оценяват на 8 млрд. евро, но заедно със заемите може да стигне до 9.9 млрд. евро.

Акционерите в "Северен поток 2" – руската "Газпром" с 50 на сто и германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел" (Shell с равни дялове), преди време подадоха заявления за създаване на съвместна компания в немския и полския антимонополни регулатори. Германия даде одобрението си, но Полша имаше възражения и партньорите оттеглиха заявлението си. В момента те търсат друг модел за реализацията на проекта, който среща съпротивата на редица държави от Югоизточна Европа, а Европейската комисия коментира предпазливо.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?