Първите станции по третия лъч на метрото се пускат в края на август

Новата линия се изгражда с автоматични преградни врати на перона

Първите станции по третия лъч на метрото се пускат в края на август

"Очаквам до края на август да пуснем движението на метрото от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов". Днес започна работа държавната приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на първите 8 км от третата "линия", съобщи в сряда кметът на София Йорданка Фандъкова в своя фейсбук профил.

Новите станции по третия лъч на метрото се изграждат заедно с автоматичните преградни врати на перона, които ще защитават гражданите от инциденти, стана още ясно от съобщението на Фандъкова.

Третият лъч на столичното метро е от "Красно село" до бул. "Патриарх Евтимий". Строителството започна през 2016 г., като според първоначалните планове трябваше първият етап да приключи през август миналата година. Оказа се обаче, че за пускането в експлоатация на първата отсечка от третата линия на метрото ще бъдат необходими допълнителни тестове. Експертни оценки показаха, че за допълнителните изпитания за сигурността на съоръжението ще бъдат необходими близо 6 месеца. Това доведе и до първото отлагане. Новият срок за откриването на метрото бе фиксиран за февруари 2020 г.

В края на 2019 г. обаче стана ясно, че тестовете всъщност се налага да продължат не 6, а 9 месеца. Така, пускането на метрото бе отложено за пролетта на тази година. Този срок обаче също не беше спазен и през май инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен София", обяви, че столичани ще се радват на новата си метролиния едва през юли или август. Очаквано мотивът му бе пандемията от Covid-19.

Компанията "Сименс" доставя влаковете за третата линия и изгражда системите за тях. Многократно от Столична община са съобщавали, че по новата линия ще има и влакове, които се движат без машинист.

В сряда Йорданка Фандъкова посочи още ,че са започнали тестове на автоматичните преградни врати на перона на метростанция "Васил Левски". Системата, която осигурява по-голяма безопасност на пътниците, ще бъде монтирана на 12 станции от първата метролиния. До края на септември ще е оборудвана и метростанция "Опълченска".

Споделяне

Още от България