Първите участъци на жп магистрала “Тракия” вече са готови

Първите участъци на жп магистрала “Тракия” вече са готови

След като през тази година бяха пуснати първите участъци на шосейните магистрали през следващата идва ред и на железопътните. Това стана ясно по време на 13-то заседание на Комитета за наблюдение на оперативна програма “Транспорт”.

“В началото на 2013 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация първите напълно завършени жп линии“, каза Христо Алексиев, зам.-генерален директор на Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Работата по жп отсечката Свиленград – турска граница е почти приключила. В момента текат тестове на контактната мрежа и трасето и се очаква в началото на следващата година да има издаден акт 16 на отсечката, каза Алексиев.

Във финална фаза е и модернизацията на участъка от Калояново до Михайловец (лот 1) от жeлезопътната магистрала “Тракия”. Очакванията са тази отсечка, която е част от реконструкцията на жп линията Пловдив – Бургас,да бъде завършена през първите месеци на 2013 г. Изпълнението на другите две обособени позиции по трасето се движи в график. От НКЖИ отчитат изпълнение на 35% от обема на работите по Стара Загора – Зимница (лот 2) и над 45% физическо изпълнение по Церковски – Карнобат - Бургас (лот 3).

Всички останали железопътни проекти, включени в обхвата на програма “Транспорт“, вече имат сключени договори за строителство и по тях се работи активно. Заради обжалването на търга довършването на жп линията от Септември до Пловдив ще приключи през следващия програмен период. След 2014 г. ще се строи и отсечката от София до Септември.

В ход е тръжна процедура за избор на изпълнител за изграждане на интермодален терминал в Пловдив. Индикативната стойност на обекта е около 10 млн. лв., като целта е той да бъде построен до края на 2014 г.

В момента текат търговете за избор на изпълнител на ремонта на жп гарите в София и Пазарджик. През първата половина на 2013 г. се очаква да бъде даден ход и на поръчката за гарата в Бургас.

По време на заседанието е била обсъдена възможността магистрала “Хемус“ да бъде включена в обхвата на програма “Транспорт“. Очаква се подготовката на проекта да се финансира с нейни средства.

От пътните магистрали догодина ще бъдат довършени окончателно “Тракия” и “Марица”, а отсечката от Долна Диканя до Дупница на “Струма” ще бъде пусната предсрочно, обещаха от агенция “Пътна инфраструктура”.

Метрото в София е първият изцяло завършен проект по програма “Транспорт”, като в момента със спестените средства се правят дори разширения. “Над 150 000 ползваха метрото преди да изградим новите отсечки, след пускането им в експлоатация те вече са над 300 000“, каза Стоян Братоев, изпълнителен директор на общинското дружество “Метрополитен“. По думите му тези цифри надхвърлят предварителните прогнози, което означава, че метрото се превръща в предпочитан транспорт в столицата.

Държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура“ съобщи, че е приключила тръжната процедура за избор на изпълнител за изграждане на Речен информационен център в Русе и се очаква в близките седмици да стартира строителството му.

За поредна година “Транспорт“ е оперативната програма с най-много разплатени и договорени средства в България, отчитат от Министерството на транспорта. Договорени са над 97% от бюджета на програмата, което представлява над 1.946 млрд. евро. На изпълнителите са изплатени повече от 822 млн. евро, което е над 41% от предвидените средства.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?