Първите ученици по швейцарската система за дуално образование завършват гимназия

Първите ученици по швейцарската система за дуално образование завършват гимназия

Първите ученици в България, които се обучават по швейцарската система за дуално образование "учене чрез работа", завършват училище. На церемония на 15 май 20 ученици от Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък ще получат дипломи за машинни техници, по специалността "Машини и системи с цифрово-програмно управление". Това съобщиха организаторите на програмата.

Професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" е едно от двете училища в България, които през 2015 г. започнаха пилотно да прилагат швейцарския модел на дуално образование по проекта ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото), финансиран по Българско-швейцарската програма за сътрудничество. В обучението са участвали две паралелки от 9-и и 11-и клас, като общо 125 ученици се обучават по дуалната форма в две специалности - "Машинен техник - машини и системи с цифрово-програмно управление" и "Мехатроника".

Учениците, които сега завършват, са имали възможността да учат по програмите на проекта, да работят в реална работна среда, насочвани от наставници, както и да получават заплащане по трудов договор. Според българското законодателството фирмите плащат на учениците 90 процента от минималната работна заплата, съобразно изработеното време. Трите фирми-партньори по програмата в Казанлък са плащали на учениците повече от 90 процента от минималния осигурителен праг за професията.

"Учениците излизат подготвени и могат да започнат работа на пълен работен ден в заводите, в които вече са се обучавали и работили", казва Петя Евтимова - ръководител на проекта ДОМИНО. Тя допълва, че навлизането на дуалното образование в България е на "прав" път - училищата обучават учениците по търсени професии, а бизнесът активно участва в подготовката на бъдещите си кадри. Необходими са обаче бързи промени в законодателството за въвеждането на принципите на дуалното образование, отбелязва Евтимова.

Само през следващите две години близо 600 ученици в България ще завършат дуално образование по швейцарския модел. До 2019 г., когато проектът приключва, се планира да обхване поне 1200 ученици в най-малко десет професии. Сега по проекта се обучават 425 ученици, по пет професии в 16 професионални гимназии в страната, с участието на над 63 водещи български и чужди фирми-партньори. През новата учебна година в проекта се очаква да се включат нови 14 училища с три нови професии.

Бюджетът на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?