Първите ваксини на "Pfizer/BioNTech" вече са в България

Първите 9750 ваксини срещу Covid-19 пристигнаха тази сутрин в България и бяха посрещнати от здравния министър Костадин Ангелов, който ще е първият ваксинирал се при започващата в неделя национална кампания. Двата кашона от ваксината на "Pfizer/BioNTech", наречена Comirnaty, вече са във фризера на "Булбио" в София, а няколкостотин дози бяха изпратени към Пловдив и Бургас. Следващите три области ще се включат на 28 декември.

Получените 9750 дози ще стигнат за имунизирането на по-малко от 5000 души, тъй като за един човек са нужди две дози.

През януари ще пристигнат още 52 хиляди дози.

Заради специалната технология на съхранение на тази ваксина бяха доставени фризери, откъдето необходимите дози ще бъдат изваждани часове преди имунизацията.

Това изисква предварително да се изготви много прецизна организация на процеса.

Ваксинирането срещу Covid-19 ще е доброволно и безплатно след информирано съгласие на всеки желаещ в амбулаторния лист, издаден от общопрактикуващия лекар след проведен преглед.

Кампанията за поставяне на ваксините започва на 27 декември едновременно във всички европейски страни.

Според съставения у нас национален имунизационен план, най-напред се предвижда да бъдат ваксинирани медицинските работници, след тях служители в администрацията – ключови за функционирането на държавата, после възрастните хора.

Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, каза министър Ангелов пред медиите при посрещането на вакисните.

Той съобщи, че заявките към момента са 45 хиляди. Преди седмица бяха 33 хиляди.

Ще се насочи сериозно внимание и към домовете за възрастни хора, за да може фазите по имунизация да се изпълняват синхронно.

Националната имунизационна кампания ще се организира от регионалните здравни инспекции, а ваксините ще се слагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, от регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, а също и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

Амбицията е да се постигне 70% ваксинирани българи, каза още Костадин Ангелов.

Имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна, безплатна и се поставя по желаниe.

При имунизиране, гражданите ще попълват формуляр за информирано съгласие и ще се издава карта, в която ще се вписват датата на ваксиниране, партиден номер на ваксината и датата, на която трябва да се яви за втория прием на ваксината. Подготвена е информационната система и тя ще позволява да се издава документ за удостоверение, че лицето е ваксинирано, добави още министър Ангелов.

До момента само за ваксини са отпуснати 80 млн. лева като има готовност за още 50 милиона, коментира по-късно в събота премиерът Бойко Борисов, който заедно със здравния министър посети РЗИ- Пловдив, за да види как се съхраняват дозите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?