Първите “зелени сгради” ще се появят при офисите

Първите “зелени сгради” ще се появят при офисите

Еврокодове с изискванията за експлоатация и ефективност на сградите ще бъдат въведени за всички страни – членки на Европейския съюз (ЕС) от 2011 година, съобщи във вторник министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Тя участва в дискусия, посветена на устойчивото развитие в сектора на недвижимите имоти, организирана международната агенция за недвижими имоти Colliers International в София.

Според министър Грънчарова, е необходима обща визия за сектора на недвижимите имоти, която да се основава на философията за добро  управление и устойчиво развитие. Тя уточни, че е наложително да се говори за въвеждане на “зелен” регламент в строителството.

“Инвестирането и строежът на зелени сгради водят до директно намаляване на разходите за инвеститора, защото се отчита от 25 до 30  на сто пряко намаление на енергийното потребление”, коментира изпълнителен директор на Colliers International Атанас Гаров. Според него, енергийната ефективност води до 1/3 допълнителни индиректни икономии за собствениците.

“Зелените” технологии и сгради ще станат водеща тенденция в близките години и основната подкрепа за тях ще дойде от пазара, коментира Атанас Гаров. Той прогнозира, че през следващите три години в страната ни ще се появят и първите “зелени сгради”.

Гаров посочи, че вече се работи по проект за курортно селище по българското Черноморие, което няма да замърсява околната среда с въглеродни емисии, изхвърлени в атмосферата.

“Световната практика показва, че първите "зелени сгради" се появяват при офисното строителство и след това при търговските и индустриални центрове”, каза директорът на Colliers International.

Според Синиша Станкович, управляващ партньор на международна консултантска компания “BDSP Partnership”, след 5-10 години единствените сгради, чието строителство ще се разрешава в Европа, ще са т.нар. “зелени сгради”. Този фактор ще се превърне в конкурентно предимство за инвеститорите, коментира той. 

Споделяне

Още от Имоти

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?