Първият български частен сателит вече е в орбита

Съоръжението ще започне да излъчва в началото на август

Изстрелването на "BulgariaSat-1" от Кейп Канаверал на 23 юни 2017 г.

Първият частен български сателит "BulgariaSat-1", който беше изстрелян на 23 юни вечерта от космодрума Кейп Канаверал на НАСА в САЩ, вече е достигнал позиция в геостационарна орбита.

Това заявиха от компанията, собственик на съоръжението - "Булсатком", която е и единственият сателитен оператор у нас.

"На 3 юли в 9.30 ч. първият български геостационарен комуникационен сателит BulgariaSat-1 достигна българската позиция на геостационарната орбита. В процедурите по достигането до орбиталната позиция участваха българските екипи в София и Пало Алто. Последната стъпка преди влизането на сателита в работен режим са тестовете на системите, които започнаха същия ден", казаха от "Булсатком".

"BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен.

Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята.

"BulgariaSat-1" ще осигурява директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. Освен за телевизионни и комуникационни услуги, "BulgariaSat-1" може да се използва за осигуряване на пренос на данни към мобилни мрежи, както и при форсмажорни обстоятелства – аварии, вследствие на природни бедствия – земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят", посочват от компанията.

В проекта са инвестирани около 235 млн. долара. Средствата с осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ и консорциум от европейски банки, начело с Дойче банк.

Очакваният живот на спътника е около 20 години. Около 46 на сто от капацитета на сателита ще се използва за излъчванията на "Булсатком", а останалият ще се дава под наем. Интерес има от Германия, Гърция, Израел, Румъния и други страни.

"Това събитие нарежда България сред 12-те в Европейския съюз с най-значимо присъствие в Космоса", обяви по повод изстрелването на "BulgariaSat-1" премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба в края на юни. Успех в работата на съоръжението пожела и президентът Румен Радев.

"Успешното позициониране на "BulgariaSat-1" е още едно голямо постижение за екипа ни, но и за България, и за нашите клиенти. Ако всичко върви по план, "BulgariaSat-1" ще започне да излъчва в началото на август", каза Максим Заяков, изпълнителен директор на "България Сат" и "Булсатком".

Споделяне

Още от Бизнес