Първият български телекомуникационен сателит ще бъде изстрелян през 2023 г.

Виктор Стефанополи от "Балкансат" представя предимствата на българския спътник

Първият български телекомуникационен сателит BALKANSAT 30B се очаква да бъде изстрелян през 2023 г. Това беше съобщено по време на пресконференция на "Балкансат" (BalkanSat).

Целта на българската компания е да изгради и оперира телекомуникационната сателитна система BALKANSAT 30B. Тя ще осигурява сигурни комуникации на територията на България както за публичния, така и за частния сектор.

Услугите на компанията могат да се използват от редица институции - държавна и общинска администрация, силовите министерства, пожарна безопасност, гражданска защита, болнични заведения и други.

Сигналът е криптиран и няма да може да бъде проследен или подслушван, твърдят от компанията.

Системата BalkanSat 30B ще подпомогне и по-бързото развитие на дистанционните услуги в много сфери, сред които електронното образование и здравеопазване.

Сателитната система ще предостави и високоскоростна широколентова връзка за частния сектор - телекомуникационни и мрежови оператори, средни и големи предприятия и др.

От компанията се надяват сателитът да допринесе и за развитието на 5G системата в България, защото това е най-рентабилната бекхоул алтернатива на наземните мрежи.

Освен това сателитните системи ще имат важна роля за разширяването на комуникационното покритие върху селски и трудно достижими райони в България, както и в случаи на бедствия и аварии.

"Изстрелването на български телекомуникационен сателит ще донесе много ползи за българската икономика. Най-важното предимство е обхвата на спътника, благодарение на който ще можем да осигурим по-добра свързаност на страната. Създаваме изцяло български продукт и амбицията ни е да бъдем ключов партньор на компаниите тук, както и да открием високоплатени работни позиции за млади местни специалисти", заяви Виктор Стефанополи от "Балкансат".

Споделяне

Още от Бизнес