Първият Батмобил продаден за 4.2 млн. долара

Продаденият за 4.2 млн. долара батмобил

Първият Батмобил, създаден за снимките на телевизионния сериал през 1960-те години, бе продаден на търг в САЩ за над 4 млн. долара, съобщи ББС в неделя. Тъмносиният автомобил със стилизирани крила е създаден по концепцията на модела на Lincoln Futura от 1955 година и е бил изработен от "Форд“ в Италя.

Това е първата продажба на батмобила. Проведеният в Скотсдейл, Аризона, търг бе спечелен срещу 4.2 млн. долара от 56-годишният Рик Шампейн, собственик на логистична компания.

"Когато бях малък харесвах много Батман и дойдох тук, за да взема машината“, заяви Шампейн. "Сега, когато имах възможност да я купя, за мен това се превърна в сбъдната мечта“, каза още новият притежател на колата.

Автомобилът е бил купен през 1965 г. за един долар от конструктора Джордж Барис, който имал 15 дни и 15 хил. долара за да разработи новия му дизайн преди появяването в шоуто.

Сега 86-годишният Барис, който е притежавал колата през цялото време, обяснява, че целта му е била батмобилът да се превърне в отделен герой на сериала и е доволен, че това се е получило.

В теилесериола батмобилът е бил снабден с баттелефон, ракетни ускорители и други джаджи. По време на снимките с него често ставали технически аварии – падали ракетите и лайсните, прегрявали двигателите.

В сериала, сниман между 1966 и 1968 г., ролята на Батман играл Адам Уест, а на помощника му Робин – Бърт Уорд.

Споделяне

Още от

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?