Първият частен български сателит бе изстрелян успешно

Борисов: България е сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса

Отделянето на българския спътник от ракетата носител

Първият частен български сателит "BulgariaSat-1" беше изстрелян в петък вечерта от космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Той е собственост на "Булсатком".

Спътникът беше монтиран на ракета "Фалкон" 9 на компанията на "Илън Мъск SpaceX", първата степен от която успешно се приземи за повторна употреба.

Около 27 минути след старта се задейства за кратко двигателят на втората степен, за да изведе първия български геостационарен спътник до орбита.

В 22.45 часа българско време или около 35 минути след старта "BulgariaSat-1" успешно се отдели на малко над 1000 км над земната повърхност и след няколко теста ще заеме позицията си за активна дейност.

"BulgariaSat-1" е втори български сателит изобщо, след "Интеркосмос-България-1300", изстрелян през 1981 г., който вече не е активен.

Частният сателит на "Булсатком" е произведен в Паоло Алто, Калифорния, и ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята.

Ако всичко по изстрелването мине безпроблемно, се очаква сателитът да започне да предава сигнал след около месец. В проекта са инвестирани около 235 млн. долара. Средствата с осигурени основно от Банката за експортно ориентиране на САЩ и консорциум от европейски банки, начело с Дойче банк.

Очакваният живот на спътника е около 20 години. Около 46 на сто от капацитета на сателита ще се използва за излъчванията на "Булсатком", а останалият ще се дава под наем. Интерес има от Германия, Гърция, Израел, Румъния и други страни.

"Това събитие нарежда България сред 12-те в Европейския съюз с най-значимо присъствие в Космоса", обяви по повод изстрелването на "BulgariaSat-1" премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената информационна служба.

"Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги. С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни", посочва още министър-председателят.

"BulgariaSat-1" е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!", написа в поздравителен адрес и президентът Румен Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес