Първият член на новия ВСС определи ЦУМ-гейт като "обикновена среща"

Евгени Диков

"Става дума за една обикновена среща между бизнесмени и главния прокурор". Така директорът на Националната следствена служба Евгени Диков определи скандала ЦУМ-гейт в коментар за БНР в понеделник. Евгени Диков заема позицията и на заместник-главен прокурор по разследването. Преди два дни той стана първият член на новия Висш съдебен съвет, след като бе избран от квотата на следствието, без да има конкуренти за позицията.

"Малко се преекспонират неща. Трябва да ви кажа, че и аз в предишната ми работа като прокурор в предишния Девети отдел (във Върховната касационна прокуратура – б.р.) сме правили такива срещи. Разбира се, изготвяли сме доклади до тогавашния главен прокурор. Сега главният прокурор трябва ли да изготви доклад до себе си?", коментира Евгени Диков.

Според него всеки сам трябва да има достатъчно морал и отговорност, за да прецени с кого може да се среща и с кого – не.

В събота председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се обяви за конституционни промени, които да намалят безконтролността на главния прокурор. По-късно същия ден Сотир Цацаров отговори, че няма нужда от промяна в конституцията, а само в съдебния закон и Наказателно-процесуалния кодекс. Цацаров каза, че би подкрепил подобни промени, но при положение, че те засегнат и Лозан Панов. Сега Евгени Диков се обяви изцяло против "прибързаната промяна в законите", за да не се налага след време да връщаме старото положение. Според него и в момента има достатъчно механизми за контрол на главния прокурор, включително може да бъде викан на изслушване в парламента.

В отговор на въпрос дали би разследвал Цацаров, Евгени Диков каза, че би го разследвал, стига да има данни за извършено престъпление.

В коментар за изборите за членове на ВСС шефът на следствието обясни, че не се притеснява от това, че нямаше конкуренция срещу себе си. "Всеки си преценява възможностите и дали има смисъл да участва", каза той и напомни, че е бил подкрепен от следователи от цялата страна.

Евгени Диков бе избран за член на ВСС с подкрепата от 296 следователи. В същото време 41 следователи бяха подали невалидни бюлетини. Диков смята, че това не е протестен вот, а хората просто са се объркали при гласуването с електронната система.

"Аз самият гласувах с хартиена бюлетина, защото не съм чак такъв спец с електронната (система за гласуване - б.р.)", обясни той.

За новия съдебен съвет той изрази надежда, че разчитал да се работи по-оперативно и без "излишно говорене".

"Аз разчитам да сме правителство на съдебната власт, а не парламент на съдебната власт. Надявам се да бъдат избрани диалогични хора, да не се влиза в излишни спорове и да има празно говорене заради самото говорене, което е недопустимо", коментира той.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?