Първият дебат в САЩ: Клинтън принуди Тръмп да се оправдава и го изкара от образа на промяната

Кандидатът на републиканците не убеди зрителите, че може да води страната към светло бъдеще

Кандит-президентът на републиканците Доналд Тръмп не успя да капитализира статута си на анти – естаблишмънт политик и да извлече позитиви от нова и различна политическа визия в първия телевизионен дебат с кандидата на демократите Хилари Клинтън, която успя да го вкара в отбранителен и обяснителен режим.

Според допитване на Си Ен Ен 62% от анкетираните са на мнение, че Клинтън е спечелила дебата, докато едва 27% са видели силните страни на представящия се за мултимилионер Тръмп.

В първия от трите дебата, които могат да определят резултата в последните шест месеца на надпреварата, двамата кандидати спориха по широк кръг теми – от икономиката и търговията до расови въпроси и националната сигурност. В словесния дуел между дисциплинираната Клинтън и невъздържания Тръмп, едно от най-ефективните попадения на кандидата на демократите беше за отказа на републиканския ѝ конкурент да разкрие данъчните си декларации – нещо, което прави всеки кандидат-президент от Ричард Никсън насам.

"Мисля, че за това може да има няколко причини. Първата е, че той може би не е толкова богат, колкото казва, че е. Второ, може би не дава толкова за благотворителност, колкото твърди. Или може би той не иска американският народ, всички вие, които ни гледате тази вечер, да знаят, че той не е плащал никакви федерални данъци", заяви Хилари Клинтън, говорейки пред 100-милионната аудитория, която е наблюдавала диспута.

Онлайн изданието на сп. "Икономист" посочва, че предизборната кампания в САЩ е еквивалент на асиметрична война. Двамата кандидати не се срещат на един и същи самолет. Много от наблюдавалите дебата биха заключили, че спечелилият е Тръмп.

Той започна по-силно. Като начало атакува опонентката си с въпрос за икономиката. Хилари Клинтън се поколеба и изпусна възможността да изтъкне последните новини за това, че в момента всички доходи силно растат. Застанал на сцената до бившия сенатор и държавен секретар, Тръмп не изглеждаше не на място, отбелязва изданието. Той ефектно атакува Клинтън, използвайки като оръжие дългогодишния ѝ политически опит: вие сте в публичния живот вече 30 години, защо не оправихте всички тези проблеми, за които говорите?

От 15-тата минута нататък (от общо 90 минути) дебатът стана много странен. Водещият Лестър Холт имаше невъзможната задача да се опита да възпре двамата кандидати да си крещят един на друг.

Клинтън отправи серия персонални нападки срещу Тръмп, а той не можеше да се сдържи да не ѝ отвърне - започна да се тупа в гърдите, да рие и говори несвързано, както по време на първичните избори. Клинтън бе добре подготвена и многословна.

Абсурдният отговор на Тръмп за рожденото място на Обама

Обратът настъпи, когато водещият помоли кандидата на републиканците да обясни защо от много години, игнорирайки фактите, е твърдял, че Барак Обама не е бил роден в Америка. Последвалата размяна на реплики бе толкова странна, че вероятно ще остане в аналите на историята. Опитвайки се да се измъкне от темата, Тръмп влезе в объркани обяснения за това как благодарение на него било извадено свидетелството за раждане на Обама и затова е свършил добра работа.

"Защото искам да успеем да победим "Ислямска държава", защото искам да успеем да създадем работни места, защото искам да успеем да имаме по-укрепена граница, защото искам да успеем с нещата, които са много важни за мен и които са много важни за страната", каза Тръмп.

Опитът на водещия да получи отговор на въпроса си защо Тръмп е продължавал с твърденията си, че Обама не е роден в САЩ, след като свидетелството за раждане е станало публично още през 2011 г., не дава резултат. Лестър Холт отбелязва, че става дума за расово изцеление в този сегмент. Какво ще кажете на американците, на цветнoкожите, пита той, но Тръмп го прекъсва: "Добре, това е много – аз не казвам нищо. Не казвам нищо, защото бях в състояние да го накарам да го издаде. Той трябваше да го издаде много преди това. Не казвам нищо. Но нека ви кажа. Когато говорите за изцеление, мисля, че аз развих много, много добри взаимоотношения напоследък с афро-американската общност".

Тръмп не успя да убеди, че той е промяната

Според проучванията голяма част от американците са на мнение, че САЩ не се развиват добре и са гладни за промяна, но Тръмп не успя да ги убеди, че той ще бъде промяната.

Той очаквано описа апокалиптично ситуацията в САЩ, като някои от зрителите споделят това мнение. Така например 75-годишен зрител, който все още се колебае кой да подкрепи на изборите, е заявил, цитиран от Ройтерс, че споделя напълно антиутопичната визия на Тръмп.

"В големите градове е истинска ад", коментира той.

Клинтън от своя страна не заложи на тотално нова визия за развитието на страната, но подчерта, че тя се нуждае от промени по отношение на неравенството в доходите и разкриването на нови работни места. Тръмп от своя страна защити идеята си за намаляване на данъците за богатите.

Според анализатори нейният по-оптимистичен подход е допаднал повече на зрителите.

По време на прякото излъчване телевизионният екран бе разделен на две, за да се виждат едновременно и двамата участници. Така ясно се откроиха емоциите на Тръмп, който през по-голямата част на дебата бе принуден да се оправдава, а не да изпраща посланията си към избирателите. В същото време симпатизанти на републиканците обвиниха водещия Лестър Холт, че е "ударил рамо" на Клинтън и в определени ситуации я е насочвал в дебата.

Според анализатори обаче Тръмп не е използвал най-важните козове в съперничеството си с Клинтън и е пропуснал да я атакува пръв за семейната ѝ фондация, заради която бе нееднократно обвинявана в конфликт на интереси и приемане на средства срещу недекларирано лобиране.

Тръмп очаквано определи Клинтън за "типичен политик", който много говори, а действа малко, но не успя да се представи убедително за агент на промяната.

Стратегът около Републиканската партия Рон Бонян коментира, че дебатът е повдигнал в много от колебаещите се избиратели въпроси дали Тръмп е в състояние да води страната.

Според социологическите проучвания засега шансовете на двамата претенденти са изравнени. Изследвана не Ройтерс пък показа, че поне половината избиратели разчитат на дебатите, за да формират решението си за кой да гласуват.

Атака, контраатака...

В началото Клинтън и Тръмп се поздравиха с ръкостискане и усмивка, но след това бързо влязоха в конфронтация. Тръмп отправи обвинения към Хилари Клинтън заради нейното минало и оспори физическата ѝ пригодност да ръководи, пише "Ню Йорк таймс".

Според изданието дебатът се е отличавал от тези в предишните кампании, а кандидатите са представили различни визии за бъдещето на страната.

С известна помощ от водещия на дебата Клинтън напипа верния тон през втората половина на сблъсъка и атакува Тръмп за отношението му към жените.

Никаква предварителна подготовка не би била достатъчна за нея или за когото и било да противодейства на урагана от изопачаване на факти, подигравателни прекъсвания и сплашващи обобщения, които предлагаше Тръмп. Но Клинтън бавно и сигурно се научи как да се противопоставя и да надделява над съперника си, пише нюйоркският вестник.

Според "Вашингтон пост" двамата съперници са опитали да се дискредитират взаимно. Доналд Тръмп агресивно хвърли върху Клинтън вината за хроничните вътрешни проблеми на САЩ, но бе принуден да мине в отбрана, когато тя го обвини в расистко поведение, укриване на потенциални конфликти на интереси и пренебрегване на хората, помогнали му да изгради бизнес империята си.

Преди дебата мнозина се чудеха кое лице ще покаже непредсказуемият Тръмп и отговорът е: той показа и двете си лица. В началото той изглеждаше относително унил, като слушаше Клинтън и даже на места се съгласяваше с нея, на 11-ата минута от 95-минутния дебат неговата хладност започна да се топи, отбелязва "Вашингтон пост".

"Тръмп нещо крие"

Клинтън обаче бързо обвини Тръмп, че от години е расист и се е възползвал до последно в кампанията си от твърдението, че президентът Барак Обама вероятно не е американски гражданин.

Освен това тя оспори и успеха му на бизнесмен. В последно време в американските медии излиза серия от смущаващи информации, че Тръмп всъщност не е този богаташ, за който се представя. Според нея Тръмп не плаща федерални данъци и не е дал нито цент за образование и здравеопазване.

Доналд Тръмп от своя страна каза, че ще оповести данъчната си декларация, когато Хилари Клинтън направи обществено достояние изтритите имейли от частния сървър, който е използвала като държавен секретар на САЩ.

"Това е нещо, което американският народ заслужава да види", каза Клинтън по повод данъците на Тръмп.

"Има нещо, което той крие, и ние ще продължаваме да гадаем какво е то", заяви тя.

Клинтън призна от своя страна, че е било грешка да използва частен сървър за служебната си електронна кореспонденция, но бе категорична, че няма да се извинява за това си решение.

Тръмп ще ревизира търговските споразумения

Доналд Тръмп обвини Хилари Клинтън, че подкрепя вредни търговски споразумения.

Той я разкритикува за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) с Канада и Мексико, подписано от нейния съпруг - бившия президент на САЩ Бил Клинтън, и каза, че Транс-тихоокеанското партньорство (ТТП) ще бъде "почти също толкова лошо".

"Надявах се, че това ще бъде добра сделка . . . но стигнах до извода, че не беше", заяви Хилари Клинтън за ТТП, което тя подкрепи като държавен секретар, но сега казва, че е против него.

Тя заяви, че ще преценява търговските споразумения въз основа на това дали създават работни места.

Тръмп изтъкна като свой основен приоритет предоговарянето на търговските споразумения.

"Трябва да предоговорим търговските си сделки и да спрем да позволяваме на тези страни да крадат нашите компании и нашите работни места", каза той.

Тръмп заяви, че съгласно неговия план данъците ще бъдат сериозно намалени, което според него ще съдейства за "създаване на работни места, каквото не сме виждали от времето на Роналд Рейгън".

По време на диспута с Клинтън в университета "Хофстра" в щата Ню Йорк той прояви известния си рязък стил, като заяви в отговор на неин коментар: "Типичен политик: само приказки, а никакви действия."

"Главният въпрос на тези избори всъщност е каква страна искаме да бъдем и какво бъдеще ще изградим заедно", заяви от своя страна Клинтън.

"Вие трябва да ни прецените", каза тя на американските избиратели, гледащи първите дебати между двамата кандидати за президент на САЩ.

"Кой може да понесе огромната отговорност на президентството? Кой може да осъществи политиките, които ще направят живота ви по-добър?", заяви тя.

Силен финал за Хилари Клинтън

Към края на дебата Тръмп отдели много повече време за своите данъчни дела (за това, че не е плащал федерален подоходен данък коментира: "Това ме прави умен") и да отрича да е казвал неща за войната в Ирак и за климатичните промени, които всъщност е казвал.

За разлика от него Хилари Клинтън имаше силен финал. Според "Икономист" нейният най-добър и най-ясен отговор дойде към края, когато увери съюзниците:

"Думите имат значение, когато се кандидатираш за президент. И те наистина имат значение, когато си президент. И аз искам да уверя нашите съюзници в Япония и Южна Корея и навсякъде другаде, че ние имаме договори за взаимна отбрана и ние ще ги зачитаме".

По отношение на външната политика Тръмп демонстрира невежество, отбелязва "Вашингтон пост".

"Аз не съм мислил особено за НАТО", каза той, цитирайки свое собствено интервю. Към края на вечерта той даде да се разбере, че с тази фраза може да замести който и да е политически въпрос и тя ще остане вярна, коментира изданието.

Тръмп подсмърча

Очаквано социалните мрежи извадиха на показ много нюанси от дебата. В Туитър широко се коментираше, че Доналд Тръмп е подсмърчал.

Богатият бизнесмен подсмърчаше, докато участваше в първия телевизионен дебат с кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, което роди в "Туитър" хаштага #Trumpsniffle.

Социалната мрежа се изпълни със снимкови колажи със закачливи текстове и анимации, докато потребителите опитваха да разгадаят защо тече носът на Тръмп.

Туитър съобщи, че от създаването си не е регистрирала такава активност, свързана с политическо събитие, както на вчерашния дебат.

Шестдесет и два процента от потребителската активност в Туитър бе свързана с Тръмп. Във Фейсбук делът на Тръмп бе 79 процента, срещу 21 на сто за Клинтън.

Въпреки това Клинтън получи по-положителни коментари в съотношение от 1.5 към 1, което значи, че за всяко споменаване на името ѝ с негативна конотация, тя е получила 1.5 позитивни коментара. Отношението към Тръмп претърпя повече колебания, но в крайна сметка завърши в съотношение почти 1 към 1.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?