Първият ден - за сметка на работника, двата следващи - на работодателя

Първият ден - за сметка на работника, двата следващи - на работодателя

Националният осигурителен институт (НОИ) може да промени една от най-оспорваните антикризисни мерки от пакета на правителството - начина на изплащане на болничните листове. Във вторник председателят на НОИ Христина Христова съобщи, че от работодателски организации предлагат първият ден от болничните да не е платен, тоест да е за сметка на работника, вторият и третият да се плащат 80% от работодателя, а от четвъртия нататък - от НОИ.

Предложението на НОИ, записано в антикризисните мерки, бе първият и вторият ден да са платени 80% от работодателя, а третият - от работника. От четвъртия нататък - от НОИ.

Според Христина Митрева от модифицираната мярка ще бъдат спестени около 50 млн. лв. до края на годината. Тя ще бъде обсъдена в петък от Надзорния съвет на института.

Предлага се мярката с новия начин на изплащане на болничните да действа до края на тази или на следващата година. С нея ще се предотврати източването на осигурителния институт с отпуски по болест.

Само за първите три месеца на годината са издадени 160 хиляди повече болнични листове, отколкото през същия период на миналата година, съобщи още Митрева. Тя каза, че не си спомня да е била обявявана грипна или друга епидемия, което говори за драстично увеличаване на фалшивите болнични.

Наблюдава се и увеличаване на разходите за обезщетения за бременност и раждане. Това, според Христина Митрева, се обяснява не само с увеличената раждаемост, но и с факта, че работодателите осигуряват бременните служителки на по-високи суми в сравнение с останалите служители във фирмата в последните месеци преди излизането в отпуск.

Близо 70 млн. лв. са разходите за майчинство (при бременност, раждане и отглеждане на малко дете), сочат данните на НОИ за февруари. Броят на изплатените обезщетения за майчинство към февруари е 295 983, което е с 28% повече от същия период на 2009 година.

Според предварителните данни за първото тримесечие НОИ очаква за годината 140 млн. лв. по-малко от приходи. Данните за март сочат, че изпълнението на приходите е значително по-добро в сравнение с първите два месеца на годината - само с 5 млн. лв. по-малко в сравнение със заложеното в плана. Неизпълнението за първото тримесечие на 2010 година е 33-34 млн. лв.

Регистрираните безработни спадат - през януари те са 30 хиляди, през февруари - 26 хиляди, а през март - около 22 хиляди. Новорегистрираните без работа през април са среднодневно 900 или със 100 по-малко спрямо март.

Другите антикризисни мерки в областта на осигуряването са въвеждане на 60% от възнаграждението като обезщетение за безработица, което ще струва на НОИ около 7.5 млн. лв.

Увеличава се и обезщетението за работника при фалит на предприятието от 720 на 1000 лева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?