Първият филм за войната в Украйна стана хит в страната

Първият филм за войната в Украйна стана хит в страната

"Киборги", първият украински художествен филм за войната срещу проруските сепаратисти в източната част на страната, който се фокусира върху ужасяващата битка за летището на Донецк, се прожектира пред пълни салони в страната, белязана от продължаващия четири години конфликт, предаде Франс прес.

Драмата с патриотични акценти разказва един епизод от войната, продължил 242 дни и завършил с победа на сепаратистите през януари 2015 г. Въпреки поражението обаче украинските войници бяха приветствани за упоритостта си пред лицето на врага и получиха похвалното прозвище "киборги" - роботи с човешка външност, срещащи се в научнофантастични филми.

Летището на Донецк бе възстановено изцяло, за да посрещне мачовете от Евро 2012, но две години по-късно чисто новите терминали бяха разрушени след началото на въоръжения конфликт между силите на Киев и проруските сепаратисти. Когато бунтовниците поемат контрола над Донецк, украинските военни завземат летището. Започналата битка продължава над 8 месеца. Украинските сили, включващи и доброволци, са окопани в това, което постепенно се превръща в руини, изправени пред нападения с танкове и непрестанен обстрел, с ограничена логистична подкрепа от Киев.

"Искахме да направим колективен портрет на украинеца на война", обяснява пред АФП режисьорът Ахтем Сейтаблаев., който не крие симпатиите си към тези, които са се били срещу сепаратистите. Идеята за заснемането на филма му е хрумнала, след като научил, че много хора, които дотогава се радвали на спокоен живот, са решили да рискуват живота си, отивайки да се бият като доброволци.

От премиерата си през декември пълнометражният филм е донесъл 22,2 милиона гривни (640 000 евро), което го превръща в най-големия касов успех от финансираните от държавата филми. Той разказва за група професионални военни и доброволци, които се научават да се бият заедно в трудни условия, изправени пред недостиг на вода, храна и боеприпаси. Образът на един от героите на филма, командващия Серпен, е вдъхновен от Андрий Шараскин - актьор, отишъл да се бие като доброволец.

По някои оценки при обсадата на летището в Донецк са загинали близо 200 украински войници и до 800 сепаратисти.

"Тази война е цивилизационен избор между съветското минало и, надявам се, европейското бъдеще" за Украйна, заявява Сейтаблаев.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?