Първият китайски космонавт се върна успешно на Земята

Първият китайски космонавт се върна благополучно на Земята, с което Китай стана третата страна в света, изпратила човек в космоса след бившия Съветски съюз и САЩ.

Китай ще извърши втори пилотиран космически полет до две години, заяви днес говорител на китайската космическа програма, цитиран от АФП.

"След успеха на "Шънчжоу-5" ще продължим и смятам, че до две години ще извършим втори космически полет", каза говорителят Се Минбао на пресконференция.

Космическата капсула се приземи по план, след като 14 пъти обиколи орбитата на Земята по време на продължилия 21 часа полет.

Скоро след това от капсулата се появи космонавтът Ян Ливей, посрещнат с възторжени възгласи от спасителния екип.

Властите заявиха, че Ян е в добро здравословно състояние. Той беше откаран в Пекин за среща с китайските лидери.

Кореспондент на Би Би Си в Пекин посочва, че китайските лидери се надяват, че успешният космически полет ще събуди патриотични чувства и ще спечели подкрепа за държавното ръководство.

Спускаемият апарат с 38-годишния Ян Ливей на борда се приземи благополучно на територията на автономния район Вътрешна Монголия в 6,23 ч. пекинско време (1,23 ч. Българско). Спасителния екип откри капсулата в степта на 4,8 км от предварително набелязаното място. Китайската телевизия показа как широко усмихнатият Ят сам напуска капсулата.

Корабът "Шънчжоу-5" излетя от космодрума Цзюцюан в северозападната провинция Гансу. Той беше изведен в орбита от ракета носител "Чанчжън-2Ф" и за 21 часа направи 14 обиколки около Земята, прелитайки над 600 хиляди км.

Премиерът Вън Цзябао поздрави по телефона първия китайски космонавт. Министърът на науката и технологиите Сю Гуанхуа заяви, че първият успешен пилотиран космически полет се равнява по значимост с първия опит на Китай с ядрена бомба преди 39 години.

"Това е славен етап в историята на научното и технологичното развитие на страната", посочи той.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?