Първият лидер на комунистически Китай заподозрян, че е бил гей

Чжоу Енлай

Книга, която ще излезе в Хонконг в началото на новата година, твърди, че дълбоко уважаваният първи премиер на комунистически Китай Чжоу Енлай вероятно е бил гей въпреки дългогодишния си брак и че е бил влюбен като младеж в свой съученик, съобщи Ройтерс.

Авторката Цой Вън-мю е бивша редакторка в либерално политическо списание, в което е писала по темата за хомосексуалността. Тя проучила публично достъпни писма и дневници на Чжоу и съпругата му Дън Инчао и попаднала на писма, разкриващи емоционалната привързаност на Чжоу към негов съученик. В едно от тях Чжоу  описва младежа с възторг и пише, че "не мога да живея и ден без него".

Така Цой прави извода, че бъдещият премиер е бил влюбен в приятеля си, но е имал нещастието да се роди сто години по-рано.

бъдещият близък съратник на Мао Дзедун се жени през 1952 г. за Ден Инчао. Двойката няма деца, осиновява три момичета.

Чжоу Енлай е премиер от революцията през октомври 1949 г., довела на власт китайските комунисти, до смъртта си от рак през 1976 г. - само няколко месеца преди смъртта на неговия съратник Мао Цзедун, основателя на съвременен Китай.

Книгата "Тайният емоционален живот на Чжоу Енлай" ще бъде публикувана от същото издателство, което пусна тайните дневници на бившия комунистически партиен лидер Чжао Цзъян, свален от власт след смазването на продемократичните протести на площада "Тянанмън" през 1989 г.

Китайците исторически проявяват търпимост към хомосексуалните връзки и не е имало религиозна забрана за еднополовата любов. Ситуацията с отношението към гейовете започва да се променя в края на ХІХ век с навлизането на западната култура и морал. Чак с установяването на комунизма хомосексуализмът е обявен за паталогично състояние, а от 1997 г. вече не се смята за престъпление.

Макар обществото днес да има множество клубове и сайтове, все още повечето хомосексуалисти предпочитат да пазят своята ориентация в тайна, а с особена сила това важи за представителите на Комунистическата пария.

Споделяне

Още от Свят