Първият Национален конгрес на безделниците се проведе в Италия

Напрежението и ритъмът на съвременния живот често карат хората да търсят нови пътища да си починат или, както се казва "да отпуснат".

Някои постигат това с йога, други с дълги разходки. В Италия обаче група предприемчиви хора предложиха нещо съвсем ново - техният отговор на напрегнатото всекидневие е да правиш "нищо". В курорта Чамполук край границата с Швейцария се проведе първият Национален конгрес на безделниците. Организаторите казват, че се надяват той да помогне за преосмисляне на цялата идея за безделието, предаде Би Би Си.

Според един от организаторите актьорът-комик и писател Джани Фантони, безделието не е порок, а признак на интелигентност. Безделниците намират съвършени начини да получат същия резултат, но с по-малко усилия. Безделието е също така елексир на по-дългия живот в тези времена на инфаркти и мозъчни удари.

Италианските безделници се събраха, въпреки мързела си, в планинското село Чамполук, където пристигнаха удобно с лифта. На конгреса ще бъде проведена изложба на безделието през вековете с обекти, които намаляват до минимум усилията да се прави каквото и да било, например костюм със зашити към него обувки и чорапи, кофа за боклук с прикрепен парашут и, разбира се, символът на движението - хамакът.

Участниците проведоха семинар по безделие, който продължи по-малко от 30 минути и дълга сиеста. Те получиха съвети за перфектно безделие. Организаторите представиха също така 10-те заповеди как да избягвате всякакви усилия. Те включват винаги да се дава възможност на другите да поемат първи инициативата, да се помни, че упражненията са за другите хора, и никога, ама никога да не се проявява доброволно желание да се свърши каквото и да било.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: